Kineski predsjednik Xi Jinping je nedavno u svom nalogu istaknuo kako je u kritičnoj borbi protiv upale pluća uzrokovana novim koronavirusom potrebno zapamtiti da su interesi naroda viši od svega i iskoristiti snagu cijelog naroda za postizanje pobjede u borbi, što je prikazalo koncept prema kojem kineska vladajuća partija i vlada uvijek stavljaju narod u središte, kao i važnost i nužnost mobilizacije društvenih snaga najvećeg razmjera u borbi protiv epidemije.

Narod je stvaralac povijesti i obični građani su pravi junaci. Bez obzira bilo to u revolucionim godinama ili u razdoblju reformi i otvaranja prema svijetu, koncept služenja građanima i korištenje snagu građana su uvijek bili odlična tradicija Komunističke partije Kine te su također postali dragocjeno iskustvo u razvoju i napretku Kine. Zahvaljujući snazi naroda, Kina je u proteklim godinama uspjela reagirati na izazove od epidemije SARS-a, snježne katastrofe, velikog potresa u Wenchuanu i drugih poteškoća. Suočavajući sa iznenadnom i brzo širećom epidemijom upale pluća uzrokovana novim koronavirusom je kinesko društvo još jednom pokazalo veliku snagu ujedinjenja.

Do 29. siječnja su svih 31 pokrajina u kontinentalnom dijelu Kine pokrenule mehanizam reakcije na hitne slučajeve u javnom zdravstvu na prvoj razini te odredile prevenciju i kontrolu epidemije kao svoj trenutni najvažniji i najhitniji zadatak i posao. Dužnosnici na svim razinama na prvoj liniji nose svoju odgovornost i više od 6000 pripadnika medicinskog osoblja iz cijele Kine je smjesta mobilizirano i poslano u pokrajinu Hubei, a radnici povezanih djelatnosti prekovremeno rade za proizvodnju potrebnih materijala te znanstvenici i istraživači daju sve od sebe u razvijanju cjepiva … svi članovi kineskog društva na svom položaju doprinose borbi protiv epidemije.

Potrebno je istaknuti da, s obzirom da je epidemija izbila vrlo iznenadno i sa velikom snagu širenja i što je još gore, dogodila se u razdoblju masovnog putovanja povodom kineske Nove godine, neobično je važno ”što ranije otkriti, što ranije se prijaviti, što ranija izolirati, što ranije dijagnosticirati i što ranije liječiti”. U ovom duhu je potrebno upotrijebiti mudrost i snagu građana te mobilizirati sve članove cijelog društva, kako bi sveobuhvatno očuvali prvu obrambenu liniju u gradskim i ruralnim područjima.

Možemo vidjeti kako ljudi iz raznih mjesta u Kini, temeljem praktičnih lokalnih situacija, poduzimaju učinkovite mjere za jačanje nadzora, istraživanja, ranog upozorenja i kontrole epidemije. Na primjer, u seoskim područjima su postavljeni slogani pisani jednostavnim jezikom, a dužnosnici na osnovnoj razini i seoski liječnici od kuće do kuće promiču znanje o epidemiji. U Pekingu, Šangaju i drugim velikim gradovima se provodi registraciju vanjskih posjetilaca te potiču samotestiranje i nadzor, čime se otkriveni sumnjivi simptomi pravovremeno izoliraju i dijagnosticiraju, itd.

Istovremeno, kineski mediji cijelo vrijeme objavljuju najnovije informacije o epidemiji i informacije o prevenciji itd.. Putnici u javnom prijevozu s velikom razumijevanjem aktivno popunjavaju informativne formulare. Što više, uz razvoj znanosti i tehnologije, veliki podaci igraju ključnu ulogu u pravovremenom praćenju i traganju sumnjivih zaraženih. Uz pomoć ”cjelokupno pokrivenog” ali i detaljnog načina, Kina u najvećem mogućoj mjeri suzbija i kontrolira širenje epidemije.

U proteklih 70 godina je KP Kine ,uz podršku kineskog naroda, više puta svladala rizike i izazove na putu izgradnje zemlje. Niti ovaj put iznenadna epidemija neće zaustaviti napredak Kine. Ujedinjenje cijelog društva je kamen temeljac kineske stabilnosti. Kineski narod vjeruje u konačnu pobjedu u borbi protiv epidemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.