Park prirode Kopački rit stanište je za više od 23.000 ptica, koliko ih je zabilježeno tijekom zimskog prebrojavanja. Rezultati su predstavljeni danas na Dan vlažnih staništa, 2. veljače.

Patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari… i tako ukupno 58 vrsta, od toga 22 vrste ptica močvarica, odnosno ukupno 23.036 ptica zabilježili su u Kopačkom ritu na ovogodišnjem zimskom prebrojavanju ptica. Uz područje Parka ove je godine prebrojavanje obavljeno i sjeverno od Kopačkog rita na području očuvanja za vrste i staništa – NATURA 2000. Tamo je zabilježeno 35 vrsta ptica, ukupno 5.159 ptica. Neobičan je dolazak crvenovratih gusaka koje se posljednjih godina sve češće viđaju u Kopačkom ritutijekom zimskog prebrojavanja ptica, u jatima s ostalim guskama. Ukupno su u zimskom prebrojavanju ptica zabilježili 28.194 ptice, odnosno 65 vrsta.

Ptice su važno pokazatelji stanja promjena u okolišu pa se na Dan vlažnih staništa u Kopačkom ritu predstavljaju rezultati zimskog prebrojavanja ptica. Srećom, stanje je uobičajeno.

O bioraznolikosti i čuvanju prirode učili su na predavanju i radionici učenici šestih razreda Osnovne škole Bilje.

Ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović najavio je u ovoj godini završetak infrastruktirnih projekata. Do proljeća bi trebalo biti dovršeno pristanište, a do kraja godine i veliki prezentacijski centar u Tikvešu.

Kopački rit je u svako doba zanimljiv, a sudeći po aktivnosti šišmiša i kornjači koja je prekinula zimski san, toplo ih je vrijeme zbunilo, kao da je proljeće.

  • Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.