Zbog izbijanja epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom je Kina poduzela stroge mjere za prevenciju i kontrolu, kako bi smanjila kretanje i okupljanje stanovnika s ciljem sprečavanja širenja virusa. Rezultat ovih mjera je da, iako je bio godišnji “zlatni tjedan” povodom Blagdana proljeća, nije bilo čestih scena gužvi ljudi u šoping centrima, restoranima, kinima, turističkim atrakcijama kao i drugim posjećenijim potrošačkim mjestima, što je izazvalo zabrinutost vanjskog svijeta za rast kineskog gospodarstva. Danas, kada je visoko razvijeno internetsko gospodarstvo, nije nikakav problem za građane da kod kuće normalno obavljaju posao, studiranje i kupovinu. Tijekom epidemije digitalno gospodarstvo postaje važan oslonac koji osigurava funkcioniranja društva u Kini.

Prema podacima je od 2012. do 2018. godine obujam kineskog digitalnog gospodarstva narastao s 11,2 bilijuna na 31,2 bilijuna yuana, a udio u BDP-u mu je skočio s 20,8% na 34,8% i ukupan obujam se nalazi na drugom mjestu u svijetu. Nakon izbijanja epidemije su još jasnije prikazani uloga i vrijednost digitalnog gospodarstva.

U ovom razdoblju su vodeći internetski trgovci, koristeći prednost lanaca opskrbe, distribucije i prodaje robe, igrali pozitivnu ulogu u osiguravanju opskrbe tržišta tijekom ovog posebnog razdoblja. Prema statistici jednog internetskog trgovca, od praznika za Blagdana proljeća je prilično povećana potražnja za svakodnevnom robom, odnosno žitaricama i uljem, instant hranom, bijeli octom itd. Obujam prodaje povrća ja narastao za 9 puta u odnosu isto razdoblje lani, mesa i jaja za skoro 7,5 puta, a kineskih valjušaka, tijesta i druge smrznute hrane za više od 7 puta, što je pokazalo kako građani imaju veliki entuzijazam za kupnju na internetu i kako ima dovoljne robe za osiguravanje svakodnevnog života.

Pod sadašnjem epidemijom se neprestani razvoj digitalnog gospodarstva u Kini pokazao kao veliki potencijal kineskog tržišta. Iako su građani, radi prevencije širenja epidemije, smanjili okupljanja, kupovinu, putovanja i zabavu, potražnja velikog tržišta s 1,4 milijardom stanovnika objektivno postoji, a nastavlja se i povećanje kvalitete potražnje. Razvoj digitalnog gospodarstva nije samo osigurao normalnu životnu kupovinu stanovnika u Kini tijekom epidemije, već je također ponudio raznovrstan izbor.

Zahvaljujući prednostima u tehnologiji koje je Kina sakupila u dugotrajnom razdoblju se digitalno gospodarstvo ove zemlje moglo stabilno razvijati, a naročito su 5G mreža i umjetna inteligencija unaprijedile transformaciju gospodarstva. Prošlog listopada je Kina proglasila službeni početak komercijalne primjene 5G tehnologije, čime je u velikoj mjeri omogućila udobnost i bogate sadržaje životu građana. Na primjer, korisnici za preuzimanje filma HD rezolucije trebaju potrošiti samo nekoliko sekundi, a osim više rezolucije i tečnosti kod igranja digitalnih igara, dobivaju i puno bolje iskustvo u gledanju 3D videa ili videa s AR ili VR tehnologijom. Osim toga, uz podršku 5G tehnologije, kod učenja, liječenja i poslovanja na daljinu korisnici pravovremeno dobivaju čistije i jasnije prikaze i podatke. Sve ove visoke tehnologije osiguravaju Kinezima snažnu podršku za život i poslovanje tijekom epidemije.

Tijekom epidemije, snažan Internet stvari i infrastruktura u Kini nastavljaju osigurati prijevoz i dostavu robe kupljenu preko interneta. Od 2014. se obujam brze dostave u Kini 6 godina zaredom nalazi na prvom mjestu u svijetu. I nakon izbijanja epidemije, mnogo dostavljača još uvijek radi, a osim toga, samouslužni ormari s umjetnom inteligencijom za dostave igraju značajnu ulogu. Od 2018. u Kini funkcionira 350 tisuća kompletnih samouslužnih AI ormara za brzu dostavu, a ove godine će taj broj skočiti na 800 tisuća. Taj uređaj učinkovito smanjuje kontakte među ljudima čime osigurava zdravlje korisnika i dostavljača tijekom epidemije.

Trenutno se Kinezi još uvijek intenzivno bore protiv epidemije, a kinesko gospodarstvo će u kratkom razdoblju biti pod njenim utjecajem. No, brzi razvoj digitalnog gospodarstva će velikoj mjeri umanjiti negativan utjecaja epidemije. Ogromno kinesko tržište još uvijek postoji, a osnovni trend dobrog smjera i visokokvalitetnog rasta nije promijenjen. Kina ima uvjerenje i sposobnost za pobjedu nad epidemijom te dugoročan i stabilan razvoj gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.