U ovom razdoblju Kina provodi borbu protiv epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, a međunarodna zajednica je na više načina izrazila podršku i pomoć, podupirući Kinu. Međutim, čuju se i neki neugodni glasovi koji se trude omesti međunarodne napore za suzbijanje epidemije. Na primjer, Wilbur L. Ross, američki ministar za trgovinu, je nedavno rekao da će epidemija u Kini “pomoći” u ubrzanju povratka radnih mjesta u SAD, što je privuklo kritike šire međunarodne zajednice, koja njegove je riječi opisala kao “hladnokrvne”, “dodatak uvrede ozljedi” i “neprimjereno ponašanje”.

Epidemija je zajednički izazov s kojim je suočeno cijelo čovječanstvo i njeno širenje ne prepoznaje državne granice. Trenutno kineska vlada poduzima najsveobuhvatnije i najstrože mjere za prevenciju i kontrolu, a mnoge od njih su strože od zahtjeva “Međunarodnih zdravstvenih propisa”, s ciljem zaštite kineskih i svjetskih građana

Međutim, kao jedina super sila na svijetu, SAD ne samo da do sada nisu pružile Kini nikakvu praktičnu pomoć, već su i prve na svijetu poduzele mjere za zabranu ulaska kineskih građana u svoju zemlju, čime proizvode i šire paniku. Apsurdnim riječima ministra za trgovinu Rossa o dobicima od epidemije nedostaje osnovni moral i suosjećanje, a prikazana je i ekstremna sebičnost pojedinih američkih političara i njihov mentalitet nulte sume, prema kojem još uvijek paranoično smatraju da je sve što šteti Kini, korisno za SAD.

Trenutna epidemija će neizbježno predstavljati udarac i imati utjecaj na kinesko gospodarstvo, no taj udarac i utjecaj su privremeni i u određenom razdoblju, ali je posebna vitalnost kineskog tržišta trajna, a osnovni dugoročni trend pozitivnog razvoja kineskog gospodarstva se neće promijeniti. Transnacionalna poduzeća će postići dugoročan razvoj jedino dosljednim i dubokim prisustvom na kineskom tržištu, Rossove riječi neće biti motiv njihovog povratka. Treba spomenuti da je prema statistici do 2. veljače 2020. 188 stranih poduzeća u Kini doniralo milijardu i 96 milijuna yuana za borbu protiv epidemije, što je pravi dokaz njihove želje za svladavanjem poteškoće s Kinom, kao i njihovog povjerenja u budući kineski razvoj.

Građani su primijetili kako Kina poduzima više mjera s ciljem otpora udarcu epidemije. Trećeg i četvrtog veljače je Centralna banka Kine je u dva dana plasirala na tržište 1,7 bilijuna yuana, čime je ostvareno osiguravanje likvidnosti i gotovo 550 milijardi yuana za osiguravanje dovoljne likvidnosti tržišta i stabilnosti financijskog tržišta. Potez su pohvalile međunarodne vodeće gospodarske organizacije i agencije za ocjenjivanje.

Kako smatra Svjetska banka, kineska vlada još uvijek ima prostor za politike u reakciji na epidemiju, s obzirom da je već proglasila osiguravanje likvidnosti tržišta u velikoj mjeri, što je pogodno za ublažavanje gubitaka od epidemije u gospodarskom razvoju. Kristalina Georgieva, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda, je također izrazila puno povjerenje da će kinesko gospodarstvo nastaviti pokazivati izvanrednu otpornost.

Trenutno je borba protiv epidemije još uvijek kritična, no Kina je, s bogatim političkim instrumentima, poduzela snažne mjere s jasnim ciljem. Kina je, osim u pobjedu u ovoj borbi, također uvjerena u dugoročni pozitivan trend kineskog gospodarstva i realizaciju visokokvalitetnog rasta. Apsurdne teorije Rossa i njegovih kolega će raspasti ispred širokog mora kineskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.