Od posljedica koronavirusa je, prema najnovijim podacima, preminulo više od 565 ljudi. Virusom je zaraženo više od 28.284  tisuća osoba, od čega je najveći dio zaraženih i dalje iz Kine. Izvan Kine virus se proširio u 26 zemalja u kojima je zaraženo preko 250 ljudi, a preminule su dvije osobe. U Hrvatskoj zasad nema zabilježenih slučajeva.

Ugledni hrvatski epidemiolog prof. dr. sc. Karlo Kožul poručuje – mi danas nemamo nekakvih specijalnih opasnosti!

Novi koronavirus jedan je od virusa koji je nastao rekombinacijom genoma iz jedne skupine virusa, te je novi za čovjeka i našu populaciju, može izazvati respiratorne siptome, može napasti pluća, dovesti i do teže bolesti,  kod imunodeficijentnih osoba izazvati i smrtni ishod. Simptomi mogu biti slični gripi, a može izazvati tešku upalu pluća, kaže ugledni hrvatski epidemiolog prof. dr. sc. Karlo Kožul i dodaje kako s današnjim danom kod nas nije zabilježena niti jedna pozitivna osoba na novi koronavirus.

Inače, drži, kod osobe koja je u dobrom zdravstvenom stanju koronavirus ne bi trebao ništa napraviti. Doduše, svijet komunicira i mogućnosti za širenje virusa uvijek postoje, ali postoje i službe koje o tome brinu i nije im to prvi test.

Dr. Kožul također ističe kako niti jedna osoba koja se vratila u Hrvatsku iz Kine nije bila pozitivna na novi koronavirus. Sve su te osobe testirane te su i svi njihovi kontakti također bili pod nadzorom. Mladić iz hrvatskog grada Đakova, pak, koji je bio pod sumnjom jer je imao blage respiratorne simptome nakon dva dana se potpuno oporavio i otpušten je iz bolnice. Dapače, napominje dr. Kožul, bio je u izolaciji po svim strogim pravilima koje nalaže zdravstvena i epidemiološka služba, te pravila borbe protiv zaraznih bolesti.

– U ovom slučaju, nema nikakve opasnosti što se tiče tog novog oblika koronavirusa, jer treba znati da koronavirusa ima bezbroj oblika, ali taj novi rekombinantni genom nije nađen – naglašava.

Posebno napominje, ukoliko netko novi bude došao sa sličnim problemom, sumnjom na infekciju nCoV, imamo dobru Zdravstvenu i Epidemiološku službu, dobru organizaciju, i građani se apsolutno ne moraju bojati. Štoviše, kaže, ovo je nama „stota” situacija vezano uz opasnosti od zaraznih bolesti, raznoraznih virusa, poput primjerice SARS-a, MERS-a, Ebole i sl.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.