Kako bismo dobili precizne odgovore na nekoliko bitnih pitanja kontaktirali smo struku. Riječ je o mr. sc. Jasenki Vizentaner, dipl. ing. šum., koja je odgovorila na naša pitanja u ime Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Odsjeka za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka.

Fotografija: Glas Slavonije

Danas, kada se zbrajaju štete od olujnog vjetra koji je prethodnih dana “vladao” Osijekom možete li nam reći koliko je stabala nastradalo?

  • Na javnim zelenim površinama grada Osijeka stradala su u cijelosti tri stabla. Žestoki vjetar koji je još jučer imao brzinu od 14 m/s (podaci DHMZ-a) hujao je Osijekom. Vjetar takve jačine njiše čitava stabla i otežava hodanje. Nezgodno je što je vjetar puhao na udare koji su dosezali i znatno veće brzine od navedene, a povremeno je i vrtložio. Takvo puhanje vjetra uz navedene jačine i brze izmjene jačine izaziva vjetrolome i vjetroizvale.

Mogu li se i na koji način prevenirati eventualni utjecaji i rušenje stabala uslijed jakih, a ponekad i olujnih vjetrova, koji nas znaju pogoditi?

  • Prevencija za vjetrolome i vjetroizvale je u prvom redu rasterećenje krošnje onih vrsta drveća koje ima lako lomljive grane ili neki nedostatak koji se može riješiti na takav način. Prevencija je i uklanjanje onih primjeraka stabala koja se rasterećivanjem ne mogu spasiti. Izuzetno je važno da preglede i određivanje što napraviti sa stablima radi tim stručnjaka u kojemu je barem jedan diplomirani inženjer šumarstva i barem jedan član koji je prošao točno određeni tečaj prepoznavanja opasnih stabala. Naime, različite vrste i različita oštećenja na stablima traže potpuno različito postupanje. Osim rasterećivanja, izuzetno je važno educirati građane da sami ne orezuju grane stabala ili na koji drugi način narušavaju stabalima stabilnost. Prevencija se sastoji i u izboru vrsta drveća koje mogu podnijeti ovakvu jačinu, ali i udare vjetra. Važno je biti u tijeku svih dostignuća na polju liječenja stabala jer to omogućuje da se neka stabla vrate u zdravo stanje, odnosno da se ne razviju ona stanja na žilištu, deblu i u primarnoj rašlji koja će dovesti do nužnosti uklanjanja stabla. Dodatan bonus sigurnosti je imati interventnu ekipu djelatnika u kojoj je barem jedan član osposobljen za rad s opasnim stablima. Sve od navedenog radi se u gradu Osijeku.

Molim Vas Vašu ocjenu trenutačnog stanja i zdravlja stabala u Osijeku.

  • Stabla su živi organizmi i kao takvi su podložni stalnom mijenjanju. To znači kako se stabla u gradu Osijeku pregledavaju svaki dan. Zbog stručnog pristupa jedan smo od najsigurnijih gradova u Republici Hrvatskoj, a pohvale o održavanju stabala dali su i renomirani šumarski stručnjaci koji su se u studenom 2019. okupili u Osijeku na Prvom stručnom skupu urbanog šumarstva – istaknula je Vizentaner.

Voditelj komunikacija osječkog Unikom-a Vjeran Marijašević pak posebno ističe kako su na javnim površinama reagirali na dva izvaljena stabla i to na Vijencu J. Kozarca – gdje je srušena breza te na raskrižju ulica Murske i Dunavske zbog izvaljenog stabla višnje.

Osim toga, Marijašević poručuje, na nekoliko mjesta sanirali su polomljene grane koje su ostale na krošnjama. U odnosu na broj stabala na javnim površinama te snagu vjetra tijekom proteklih dana, kaže, kako su izuzetno zadovoljni gotovo zanemarivim brojem intervencija. Napominje i kako se sadnja, orezivanje ili rušenje stabala u Osijeku obavlja isključivo prema rješenjima koja izdaje Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.