Trenutačno se Kina utrkuje s vremenom, a svaka sekunda bitna je za borbu protiv epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, a međunarodna zajednica uporno je pružala podršku i pomoć Kini. No, kako je najrazvijenija zemlja s vodećom svjetskom medicinskom sposobnošću, Amerika nije pružila samo praktičnu pomoć Kini do sada, bila je prva zemlja koja je povukla osoblje iz konzulata u Wuhanu, prva koja je povukla dio osoblja iz kineske ambasade i prva zemlja koja je proglasila sveobuhvatne restriktivne mjere ulaska za kineske građane, stvarajući i šireći paniku i pružajući prilično negativan primjer.

Ova tri nečasna primjera ukazuju da se američka prekomjerna reakcija protivi ne samo prijedlozima WHO-a, već i opstrukciji međunarodne suradnje u borbi protiv epidemije, što je izazvalo široku kritiku.

Odluka WHO-a o proglašenju epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom hitno za javno zdravstvo od međunarodnog značaja ne predstavlja “glasanje o nepovjerenju” protiv Kine, već je donesena s ciljem veće mobilizacije međunarodnih resursa za pomoć zemljama s lošim medicinskim sustavima i nedostatkom javnog pristupa pružila potrebnu međunarodnu pomoć zdravstvu. Istodobno, Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni tajnik WHO-a, pohvalio je Kinu rekavši da su napori Kine u borbi protiv epidemije “postavili novi standard drugim zemljama za sprečavanje epidemije” i dao 7 prijedloga u kojima je naglasio da su restriktivne mjere u međunarodnom putovanju i trgovini nisu potrebni.

Doista, mjere koje su poduzele SAD odraz su vanjske politike ove američke administracije. Od intenzivnog povlačenja iz više međunarodnih organizacija do prekomjernog reagiranja na epidemiju, Sjedinjene Države, prema “Novom izolacionizmu” i “Americi prva”, sve više odmiču od međunarodne suradnje utemeljene na regulatorima i time otežavaju međunarodnu suradnju u borbi protiv epidemije.

Državna granica virusom nije prepoznata. Za pobjedu u ovoj borbi potrebno je da sve zemlje u duhu jedinstva i suradnje rade zajedno. Upravo je to značaj i razlog zašto je SZO proglasio virus hitnim javnim zdravstvom od međunarodnog značaja. Očito je da takvo ponašanje Sjedinjenih Država odstupa od namjere SZO-a i koči distribuciju i transport materijala za suzbijanje i kontrolu epidemije.

S druge strane, drago nam je što prijateljske zemlje ovih dana podržavaju Kinu. UN, Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond i druge međunarodne organizacije odali su počast Kini u borbi protiv epidemije, dok su Južna Koreja, Japan, Iran, Rusija, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje donirale materijal, Emirati su “naslikali” više svojih orijentira Kineski natpisi “武汉 加油” što znači “Idemo Wuhan!”, A Kenija i druge zemlje izrazile su mišljenje da ne podržavaju radikalne mjere … Međunarodna zajednica poduzela je praktične korake kako bi priznala Kinu i njezinu odgovornost u borbi protiv epidemije.

Više je nego jasno da Kina nije sama na bojnom polju protiv virusa. Podrška, pomoć, povjerenje i suradnja iz cijelog svijeta jačaju kinesko uvjerenje i snagu za pobjedu u ovoj borbi. Baš kao što je Michael Schumann, predsjednik Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu Njemačke, rekao: “Ako svi pokažemo suosjećanje i želju za pomoći, strah i panika će se povući. Ako izgubimo čovječanstvo usprkos epidemiji, nećemo izgubiti nijednu borbu protiv bolesti. . ” Američkim kreatorima politika potrebna je ta dobra prosudba da bi se dobro poštivali. U vremenu globalizacije u kojem čovječanstvo dijeli istu sudbinu, pomaganje drugima znači pomaganje sebi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.