Nedavno je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom radnog posjeta Pekingu radi inspekcije radova na prevenciji i kontroli epidemije istaknuo da su stambena naselja prva fronta za zajedničku prevenciju i kontrolu epidemije i također najučinkovitija obrambena linija za prevenciju donošenja virusa iz vani i širenja unutar stambenog naselja. Cijela zemlja treba u potpunosti iskoristiti ulogu stambenih naselja u borbi protiv epidemije i mobilizirati više snaga u stambenim naselja kako bi postala čvrste tvrđave u ovoj borbi. Riječ je o zaključku koji istaknuo posebnu ulogu stambenih naselja u borbi protiv epidemije i upravljanju društvom te je predsjednik države postavio više zahtjeva stambenim naseljima za prevenciju i kontrolu epidemije i označio prioritete i smjer borbe protiv epidemije.

Stambeno naselje je osnovna jedinica upravljanja društvom u Kini i također krajnji “čvor” na kojem se kineska vladajuća partija i vlada povezuju sa građanima i uslužuju ih te tamošnji dužnosnici najbolje znaju situaciju svih obitelji. Nakon izbijanja epidemije upale pluća izazvane novim koronavirusom, zaštita na obrambenoj liniji u stambenim naseljima predstavlja učinkovit prekid kanala širenja epidemije.

Građani su vidjeli kako se nakon izbijanja epidemije na sastanku Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine objavljuje aranžman o jačanju prevencije i kontrole na primarnoj razini (u stambenim naseljima), a nadležni državni zdravstveni organi su objavili Obavijest o jačanju prevencije i kontrole epidemije u stambenim naseljima. Razna mjesta su također ovisno o lokalnoj situaciji prilagodila mjere u stambenim naseljima, a djelatnici mnogih naselja na razne načine promiču znanje o prevenciji epidemije, nadziru tjelesnu temperaturu građana, registriraju ulaz i izlaz osoblja, pružaju usluge osobama u izolaciji kod kuće itd. No, istovremeno je također očit nedostatak ljudskih resursa, strogih i razvijenih mjera te drugih pitanja.

Uzmimo ljudske resurse kao primjer. Nakon izbijanja epidemije, u 650 tisuća stambenih naselja diljem Kine radi gotovo 4 milijuna djelatnika za prevenciju i kontrolu epidemije, odnosno prosječno 6 djelatnika u svakom stambenom naselju i svaki od njih treba uslužiti 350 građana, što je težak i naporan zadatak. Uz postupnu obnovu rada i povratka građana u gradove gdje rade će borbu protiv epidemije dočekati više izazova.

Trenutno se u Wuhanu, glavnom gradu pokrajine Hubei, svakodnevno rekordnim naporima provodi istraživanje zaraženih slučajeva i više od 300 tisuća djelatnika u raznim stambenim naseljima u najvećoj mjeri implementira mjere za prevenciju i kontrolu epidemije. Grad Peking je također poslao više od 50 tisuća djelatnika iz nadležnih gradskih organa i javnih institucija na rad u stambenim naseljima s tamošnjim osobljem. Prema podacima je od 0 do 24 sati 11. veljače broj novo potvrđenih zaraženih slučajeva izvan pokrajine Hubei iznosio 377 i 8. dan zaredom je bilježio pad. Broj novopotvrđenih slučajeva u gradu Wuhanu je s 2071 5. veljače postupno pao na 961 u 10. veljače. U ovome je pojačanje prevencije i kontrole u stambenim naseljima nesumnjivo odigralo važnu ulogu.

Treba istaknuti da su, istovremeno sa strogim mjerama za prevenciju i kontrolu, u stambenim naseljima poduzete mjere za

osiguranje svakodnevnog života građana. Na primjer, u nekim stambenim naseljima je u suradnji s internetskim trgovcima omogućena zajednička nabavka preko interneta, a u nekim djelatnici stambenih naselja dobrovoljno funkcioniraju kao dostavljači te nabavljaju i dostavljaju životne potrepštine građanima s posebnim potrebama, obiteljima u teškoj situaciji i osobama u izolaciji kod kuće te su u nekim stambenim naseljima postavljena područja za dostavu i primanje dostava, uspostavljajući dostavu bez tjelesnog kontakta među građanima.

Iza ovih mjera stoji koncept prema kojem je “narod u središtu” i usmjerene su na izgradnju narodne obrambene liniju radi stroge prevencije bolesti i brige za građane. Zweli Mkhize, ministar zdravstva Južne Afrike, je rekao kako zahvaljujući učinkovitom vodstvu kineske vlade i aktivnoj reakciji društva, cijela zemlja radi na istom cilju, što je zadivljujuće.

“Stambena naselja su primarna osnova, a jedino kad je čvrsta osnova je cijela zemlja stabilna”. Trenutna epidemija je veliki ispit sposobnosti i kvalitete djelatnika stambenih naselja u Kini i također prilika za poboljšanje sustava upravljanja stambenim naseljima. Dok stambena naselja svih mjesta Kine praktično implementiraju mjere središnje vlade i koriste snagu građana, sigurno mogu učvrstiti tvrđave u borbi protiv epidemije i biti najučinkovitije obrambene linije te osvojiti više vremena i stvoril više uvjeta za pobjedu u ovoj borbi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.