Na početku veljače je zbog epidemija upale pluća uzrokovane novim koronavirusom došlo do privremenog prekida opskrbe dijelovima iz Kine te je tvrtka Hyundai iz Južne Koreje morala privremeno zaustaviti proizvodne linije u svojoj zemlji.

Sedamnaestog veljača, uz djelomičnu obnovu rada kineskih poduzeća za proizvodnju dijelova, je zahvaljujući velikoj podršci kineske i južnokorejske vlade i drugim čimbenicima, Hyundai odlučio obnoviti rad većine proizvodnih linija.

U ove dvije vijesti u desetak dana je prikazan važan položaj Kine u globalnom industrijskom lancu. U ovom trenutku, kad prevencija i kontrola epidemije postižu pozitivne rezultate, obnova rada i proizvodnje kineskih poduzeća ne služe samo kineskim potrebama, već i stabilnom poslovanju globalnog industrijskog lanca, čime se štite zajednički svjetski interesi.

Oko 10. veljače su kineska poduzeća, pod uvjetima prevencije i kontrole epidemije, uredno obnovila rad. Trenutno, osim pokrajine Hubei, epicentra epidemije, u kontinentalnom djelu Kine poduzeća svih ostalih 30 pokrajina, regija i gradova su pod izravnom upravom središnje vlade počeli obnovu poslovanja. Kineska vlada ima vrlo jasan stav o ovome: potrebno je pojačati prevenciju i kontrolu u područjima gdje je posebno teška situacija ili je veliki rizik od epidemije, a u područjima koja nisu ključna za epidemiju je potrebna koordinacija između borbe protiv epidemije i obnove gospodarskog i društvenog poretka. To znači da Kina s jedne strane neće opustiti prevenciju i kontrolu epidemije, a s druge strane će, uvažavajući činjenice, poduzimati mjere po područjima i razinama i u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti utjecaj borbe protiv epidemije na život građana i globalni industrijski lanac.

McKinsey Global Institute je u svom izvješću 2019. došao do važnog zaključka: ovisnost Kine o svjetskom gospodarstvu relativno pada, a ovisnost svijeta o kineskom gospodarstvu relativno raste. Činjenicama i podacima je dokazano da, Kina kao jedina zemlja na svijetu koja posjeduje sve industrijske sektore, ima jasnu prednost u lancu opskrbe te posebno u globalnim industrijskim lancima stanovanja, dijelova visoke tehnologije, tekstila, odjeće i drugih djelatnosti postoji velika ovisnost od Kine.

Kao što je nedavno u intervjuu rekao dužnosnik tvrtke Midea, kineskog proizvođača bijele tehnike: “u gradskoj četvrti Shunde u gradu Foshanu imamo skoro 3000 tvornica za proizvodnju bijele tehnike i povezane djelatnosti i dok su upaljeni uređaji u Delti rijeke Zhujiang, stabilan je i globalni industrijski lanac.” Istovremeno je zbog produžetka Blagdana proljeća Kine i odgode obnove rada kineskih poduzeća, smanjena i potražnja za naftom i mineralnim proizvodim što ima određeni utjecaj na povezane zemlje. Prema izvješću koje je objavila tvrtka CITIC Securities 17. veljače, tri najveća izvoznika nafte u Kinu, odnosno Saudijska Arabija, Rusija i Iran i tri najveća izvoznika željezne rude, odnosno Australija, Brazil i Indija će zbog pada kineske potražnje u kratkom razdoblju doživjeti veliki utjecaj.

Prema izvještaju McKinsey Global Instituta, Kina je najveća izvozna destinacija za 33 zemlje i najveći uvoznik proizvoda za 65 zemalja. Ako nema pravovremene obnove rada, što mogu učiniti inozemna poduzeća koja dobavljaju sirovine i dijelove iz Kine ili koja gledaju Kinu kao važno tržište resursa? Zbog toga kineska prevencija i kontrola epidemije predstavljaju odgovornost prema svijetu, kao i obnova rada i kvalitetan razvoj gospodarstva.

Ljudi u Kini mogu vidjeti da, od središnje do lokalnih vlada, vlasti na svim razinama poduzimaju niz mjera za smanjenje troškova financiranja, provode preferencijalnu naplatu poreza i naknada, osiguravaju zapošljavanje itd., čime osiguravaju uvjete za obnovu rada.

Na primjer za Apple, tvrtka koja ima oko 800 tvornica za opskrbu na svijetu, a polovina od njih se nalazi u Kini te se većina Appleovih proizvoda, uključujući iPhone, proizvodi u Kini. U izjavi investitorima iz Applea objavljenoj 17. veljače stoji kako su svi Appleovi kineski partneri su obnovili rad. Zbog utjecaja epidemije, kako procjenjuju iz Applea, će se pojaviti globalni nedostatak ponude iPhone, međutim, kako smatra ta tvrtka: “vjerujemo da je taj utjecaj na poslovanje samo privremen.”

Pod epidemijom su kineski napori u osiguravanju obnove rada dobili priznanje stranih poduzeća, koja su izrazila razumijevanje za privremeni utjecaj zbog epidemije. Kao što je dr. Robert Merton, osvajač Nobelove nagrade i profesor na MIT-u, nedavno napisao u javnom pismu kineskom narodu: “optimističan sam oko dugoročnog pozitivnog trenda kineskog gospodarstva i istovremeno vjerujem da će Kina, nakon pobjede nad epidemijom, postati još jača!”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.