”Često kažem da je čovječanstvo zajednica koja dijeli sudbinu,” stoji u nedavnom odgovoru kineskog predsjednika Xi Jinpinga na pismo Billa Gatesa, predsjednika Zaklade Bill i Melinda Gates. Prije toga je Gates u pismu Xiju izrazio pohvalu nastojanja kineske vlade i naroda u borbi protiv epidemije.

Što je zajednica koja dijeli sudbinu? Izbijanje epidemije upale pluća uzrokovana novim virusom je omogućilo čovječanstvu još dublje poznavanje ovog pojma. Virus ne poznaje državne granice i za pobjedu nad virusom je potrebno jedinstvo, suradnja i borba rame uz rame. Osim toga nema druge opcije.

Od postizanja značajnog učinka u prevenciji i kontroli najsveobuhvatnijim, najstrožim i najkorjenitijim mjerama, do osvajanja dragocjenog vremena za svjetsku borbu protiv epidemije pravovremenim i transparentnim informiranjem SZO-a i svjetskih zemalja, Kina daje sve od sebe i kvalitetno obavlja posao, čuvajući život i zdravlje domaćih i svjetskih građana i noseći odgovornost prema javnom zdravstvu svijeta.

Dužnosnici više od 160 zemalja i svjetskih organizacija su Kini telegramom izrazili podršku, vlade više od 30 zemalja i mnoge svjetske organizacije su poslele medicinske potrepštine za borbu protiv epidemije, a strana poduzeća koja posluju u Kini su donirali novčana ili materijalna sredstva. Međunarodna zajednica praktičnim potezima ispunjava odgovornost prema zajedničkim poteškoćama čovječanstva.

Ako u ovom testu epidemije za čovječanstvo postoji neka lekcija koju trebamo naučiti, to je da je epidemija još jednom probudila volju za jedinstvom i suradnjom i priznanje zajednice koja dijeli sudbinu među narodima, što je neobično važno dok je čovječanstvo suočeno sa svijetom punim nesigurnosti te omogućuje raznim zemljama pronalazak novih točaka suradnje u zajedničkoj borbi protiv epidemije i doprinosi zaštiti sigurnosti razvoja pojedinih zemalja i svijeta.

Na primjer, trenutno se ekipa stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije nalazi u Kini radi inspekcije te s kineskim kolegama traže ključ za rješenje nepoznanice virusa. Istovremeno su na nedavnom posebnom sastanku ministra vanjskih poslova Kine i ASEAN o bolesti COVID-19 ministri iz 10 zemalja ASEAN-a s Wang Yijem, članom Državnog vijeća i kineskim ministrom vanjskih poslova podržali Wuhan, Kinu i ASEAN. Kada je nedavno saznala o nedostatku reagensa za testiranje nukleinske kiseline virusa COVID-19 u Japanu, Kina je Japanu hitno donirala kutije reagensa. Očito je da su u ovoj borbi protiv epidemije, materijalne donacije i politička podrška među raznim zemljama postale dobar način suradnje.

Zaista, za što raniju pobjedu nad epidemijom i ublažavanje udarca epidemije na svijet je je potrebno odlučno odbacivanje sebične i uskogrudne “teorije odvajanja od Kine”, mentaliteta nulte sume i “izoliranog otoka”. ”Ujedinjenje i suradnja su najsnažnije oružje”, je rečenica kineskog predsjednika u pismu Billu Gatesu koja je označila smjer međunarodne zajednice suočene s zajedničkim rizikom i izazovom. Ako cijeli svijet zajedno uloži napore u savladavanje poteškoća, proljeće će brže stići.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.