U srcima običnih američkih građana, političari imaju svoje “etikete”. Kada je riječ o državnim tajnicima SAD-a, možemo reći da Henry Alfred Kissinger predstavlja diplomatsku mudrost, ali političko nasljeđe Pompea je vjerojatno samo laž.

“The Guardian”, novine iz Velike Britanije nedavno su u članku ismijavala Pompea da je prava “ulizica”, jer je na nedavnoj Konferenciji o sigurnosti u Münchenu neiskreno rekao: “smrt transatlantskog saveza grubo je pretjerana. Zapad pobjeđuje. Pobjeđujemo zajedno.”

Članak “The Guardiana” smatra da SAD i Velika Britanija ne samo da nisu “pobijedile zajedno”, nego su i naizgled složene, ali razdijeljene u srcu. Drugačiji stav u pitanju Huaweijeve 5G tehnologije je najnovija pukotina između ova dva “posebna saveznika”. Kako stoji u članku, susret između dva državnika SAD i Velike Britanije koji je planiran na početku sljedećeg mjeseca u Washingtonu je otkazan.

Dozvola Velike Britanije Huaweiju za sudjelovanje u izgradnji 5G mreže te zemlje je dokazala kredibilitet i sigurnost tehnologije ove kineske firme, a također pokazuje kako je i poslije Brexita Velika Britanija još uvijek vrlo spremna za suradnju s Kinom. Međutim, Washington, osim što svim naporima opstruira razvoj industrije kineske visoke tehnologije, također želi kidnapirati interese drugih zemalja.

Što se tiče stava SAD-a prema Huaweijevoj 5G tehnologiji i budućeg trgovinskog sporazuma između SAD i Velike Britanije, The Guardian je jasno istaknuo da su “američka proizvoljnost, zlostavljanja i politički pritisak te drska gospodarska ucjena pokazani oko trgovinskog sporazuma nakon Brexita” ogroman izazov Velikoj Britaniji.

Naravno, odnosi između SAD-a i europskog kontinenta također nisu tako dobri.

S ciljem realizacije politike “prvo America”, Washington kontinuirano udara trgovinske partnere u Europi štapom unilateralizma. Na dan otvaranja Konferencije o sigurnosti u Münchenu su iz Američkog trgovinskog predstavništva rekli da će povećati uvozne carine na velike civilne letjelice iz EU na 15%. U listopadu prošle godine je SAD već povećao carine na drugu robe iz EU-a, uključujući poljoprivredne proizvode, za 25%.

U politici, SAD i dalje slabi položaj EU-a. U prošlom prosincu je Predstavnički dom SAD-a odobrio “Zakon o energetskoj sigurnosti i diverzifikaciji Europe” s ciljem potpore američkim energetskim projektima u istočnoj Europi. U istom mjesecu je američki vođa potpisao i “Odobrenje za državnu obranu za fiskalnu godinu 2020.”), čime su uvedene sankcije ruskim i njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u projektu plinovoda “Sjeverni tok br.2”. Važna namjera SAD-a je da privlačenjem istočnih europskih zemalja, oslabi autoritet EU-a u oblikovanju propisa o uvozu energije svojih zemalja-članica.

U sigurnosnim pitanjima, SAD također ignorira interese Europe. Prošle veljače su se SAD, opravdanjem da “Rusija nije ispunila dužnosti iz ugovora”, službeno povukle iz “Ugovora između SAD i SSSR o uklanjanju raketa srednjeg i kraćeg dometa”. Prije 30-tak godina se smatralo kako je potpisivanje tog Ugovora j uklonilo nuklearni rizik iznad europskog kontinenta.

Pompeo igra važnu ulogu u oblikovanju i implementaciji politike. Ovaj državni tajnik SAD-a zauzima prostore u medijima svojim riječima u stilu Hladnog rata, a ne diplomatskim uspjesima. Dio američkih političara s konzervativnim mentalitetom možda ne bi priznali da neutemeljene klevete i blagostanje stečeno neispravnim načinom neće u suštini riješiti američke probleme kao što podjela društva, povećanje razlika između bogatih i siromašnih, itd. Nasuprot, proizvoljnošću super sile će samo povećati cijenu upravljanja međunarodnom zajednicom i također uništiti svoju reputaciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.