“Srdačno zahvaljujem svim Kinezima koji trenutno pate od neugodnosti u svakodnevnom životu i odustali su od mnogo užitaka, njihova žrtva za suzbijanje širenje virusa je veliki doprinos cijelom čovječanstvu.” Ocjena je Antónia Guterresa, glavnog tajnika UN-a, o kineskoj borbi protiv epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, koja pokazuje kako Kini nije bilo izgraditi prvu obrambenu liniju za svijet.

Trenutno je epidemija bolesti COVID-19 pogodila već više od 60 zemalja i dok se međunarodna zajednica aktivno bori protiv epidemije, ima i više razumijevanja za kineska nastojanja u zaštiti globalne javne sigurnosti.

Nakon izbijanja epidemije je kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskim razgovorima, susretima ili pismima stranim državnicima i prijateljima više puta spomenuo “zajednicu koja dijeli sudbinu,” ističući da Kina odlučno štiti životnu sigurnost i zdravlje svojih građana i trudi se doprinijeti svjetskom javnom zdravstvu i sigurnosti.

Temeljem ovog koncepta je kineski vrhovni vođa intenzivno pratio borbu protiv epidemije i iskorištavajući prednost društvenog sustava poduzeo najsveobuhvatnije, najstrože i najkorjenitije mjere za suzbijanje te je više od mjesec dana Kina kontrolirala epidemiju, čime je osvojila dragocjeno vrijeme za svjetsku borbu protiv epidemije i oblikovala čvrstu obrambenu liniju za kontrolu širenja zaraze.

Doprinos Kine, kao zemlje gdje je najranije izbila epidemija, svjetskoj borbi, je također prikazan u detaljima otvorenosti, transparentnosti i suradnje.

Nakon izbijanja epidemije je Kina u najkraćem vremenu izolirala i identificirala sojeve virusa i podijelila genetsku sekvencu virusa sa svim stranama. Kineski medicinski stručnjaci i znanstvenici su u intenzivnoj komunikaciji s inozemnim. Istovremeno je Kina pozvala stručnu ekipu Svjetske zdravstvene organizacije u zemlju radi inspekcije, kako bi sveobuhvatno razumjeli stvarnu situaciju iz prve ruke. Zajedničko izvješće koje su objavili kineski i strani stručnjaci pruža međunarodnoj zajednici važna uputstva za prevenciju i kontrolu epidemije.

U suštini, Kina, istovremeno s borbom protiv epidemije u svojoj zemlji, dosljedno pomaže zemljama sa slabim medicinskim uvjetima, ali u teškoj situaciji epidemije. Na primjer, kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je nedavno surađujući sa SZO-om i drugim institucijama, pomagao Africi u prevenciji infekcije. U samo nekoliko tjedana je broj afričkih zemalja sposobnih za testiranja virusa narastao s dvije na nekoliko desetina.

Kao što je istaknuo Bill Gates, dopredsjednik Zaklade Bill & Melinda Gates, suočavajući se s nesigurnošću epidemije je potrebno da jedinstvo i suradnja budu osnovni propis svim zemljama.

Kineska nastojanja u borbi protiv epidemije nemaju samo cilj zaštite zdravlja domaćih građana, već su također snažna podrška svjetskoj prevenciji i kontroli bolesti, čime je Kina pružila korisno iskustvo za globalno upravljanje javnim zdravstvom i pokazala odgovornost velike sile.

Virus ne poznaje državne granice i cijela planeta prolazi kroz istu situaciju. Prilikom ove nesreće je “zajednica koja dijeli sudbinu za čovječanstvo” pokazala više srdačnosti i zabrinutosti za cijeli svijet. Kina praktičnim akcijama ostvaruje ozbiljno obećanje za izgradnju zajednice koja dijeli sudbinu za čovječanstvo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.