“Stigmatizacija je strašnija od virusa. Još jednom ističem, stigmatizacija nam je najstrašniji protivnik.”

Nedavno je na tiskovnoj konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik SZO izrazio žaljenje zbog stigmatizacije koja se pojavila u globalnoj borbi protiv epidemije.

Kao zemlja gdje se najranije pojavila epidemija je Kina najteže izložena stigmatizacijom. Pojedini zapadni mediji su, bez ikakvih činjeničnih dokaza, nazvali novi koronavirus “kineskim virusom”.Nneki američki političari su klevetali Kinu, govoreći da je COVID-19 biološko oružje koje je procurilo iz laboratorija u Wuhanu … Neprestano se javljaju slične glasine koje blate Kinu. Nedavno je voditelj američke FOX televizije čak rekao kako “je COVID-19 porijeklom iz Kine” i tražio službenu ispriku od Kineza.

Moramo upitati ovog voditelja: U 2009. Se epidemija H1N1 iz SAD-a proširila u 214 zemalja i područja čime i prouzročila smrt gotovo 300 tisuća ljudi u svijetu. Je li itko zatražio ispriku od SAD-a? Što više, trenutno još nema zaključka oporijeklu bolesti COVID-19, Kina kao druge zemlje pogođene virusom, je žrtva tog virusa. Najsveobuhvatnije, najstrože i najkorjenitije mjere koje je poduzela Kina, nisu samo u najvećoj mjeri štitile život i zdravlje kineskih građana, već i javnu zdravstvenu sigurnost svijeta.

U “Izvješću zajedničke inspekcije Kine i SZO-a o bolesti COVID-19”, koju je nedavno objavila stručna ekipe Kine i SZO-a stoji zaključak: Kina je poduzela najambicioznije, najagilnije i najaktivnije mjere za prevenciju i kontrolu u povijesti, čime je uspjela spriječiti ili odgoditi zarazu u najmanje 100 tisuća slučajeva i uspjela izgraditi prvu obrambenu liniju za prevenciju širenja virusa u svijetu. Kina i kineski narod su za to platili ogromnu životnu i materijalnu cijenu. Dr. Bruce Aylward, strani direktor stručne ekipe je s velikim emocijama rekao: “trebamo prepoznati doprinos građana Wuhana, svijet vam duguje.”

Dr. Aylward je u intervju za CGTN Kineske medijske grupe ponovno istaknuo da mora poštovati postignuće koje su ostvarili Kina i kineski narod, posebno kad su suočeni s takvim hitnim epidemijom, “Kina je uspostavila standard za svijet.”

Trenutno se epidemija širi diljem svijeta. Do 18 sati četvrtog ožujka po pekinškom vremenu je prijavljeni broj potvrđenih slučajeva van Kine premašio 13 tisuća u 76 zemalja, među kojima se javljaju i slučajevi sa nejasnim izvorom. Na primjer, dva pacijenta u američkoj Kaliforniji nisu putovala u područja teško pogođena epidemijom, niti nisu imala kontakt s drugim pacijentima oboljelima od COVID-19. Dva pacijenta u Iranu također nisu putovala u Kinu. Jedan Japanac je potvrđeno zaražen nakon povratka u Japan s Havaja, a u nedavnom razdoblju nije putovao u Kinu, itd..

Kao što je nedavno istaknuo Zhong Nanshan, prestižni akademik za respirologiju, virus COVID-19 se prvo pojavio u Kini, ali ne znači da je porijeklom iz Kine. Baš zbog toga je voditelj-a FOX televizije koji je neutemeljeno rekao da je virus porijeklom iz Kine, odmah prekinuo kolega: “što ćemo ako je COVID-19 porijeklom odavde (SAD-a)?”

Suočavajući s epidemijom, stigmatizacija ne samo da predstavlja digresiju od znanosti i racionalnosti, vać također proizvodi glasine, paniku i predrasude čime škodi zajedničkim nastojanjima svijeta u borbi protiv epidemije. Trenutno je COVID-19 s nejasnim izvorom zajednički protivnik čovječanstva. U razdoblju globalizaciju gdje čovječanstvo dijeli istu sudbinu, jedinstvo i suradnja su najsnažnije oružje protiv epidemije, a čovječanstvo treba svladati neznanje znanošću i tehnologijom te bojkotirati predrasude suradnjom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.