” Bez neopreznosti, bez umora od borbe, bez opuštenosti, intenzivno, praktično i konkretno se bavite prevencijom i kontrolom, odlučnim korakom do pobjede u zaštiti Hubeija i Wuhana.” Desetog ožujka je kineski vrhovni vođa Xi Jinping, povodom inspekcije na prvoj liniji borbe protiv epidemije u Wuhanu poslao odlučnu zapovijed za pobjedu nad virusom.

Nakon dvije inspekcije prevencije i kontrole u Pekingu je Xi Jinping još jednom došao na prvu liniju borbe protiv epidemije, ovaj put u samom centru izbijanja epidemije, a vanjski svijet smatra da to ima veliko značaje kao pokazatelj.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije su prije toga rekli kako smatraju da u ovoj povijesnoj “narodnoj borbi” počinje svitati zora pobjede, a “epidemija u Kini završava”.

Na dan inspekcije Xija Jinpinga u Wuhanu je zatvorena posljednja od 14 kabinskih bolnice namijenjenih pacijentima oboljelima od upale pluća uzrokovane novim koronavirusom. “Zatvaranje kabinskih bolnica predstavlja značajni plod prevencije i kontrole epidemije u Wuhanu.” Stručnjaci smatraju da se kineska borba protiv epidemije približava kraju.

Što je još impresivnije, koncept “narod iznad svega” je uvijek bio ključ zaključaka, politika i mjera o kojima je Xi Jinping odlučivao u svakom koraku reakcije na epidemiju. Od isticanja da je spašavanje života prioritet, stavljanja naglasaka na prevenciju i jačanja podrške gradovima i okruzima sa slabim medicinskim uvjetima, do zahtjeva građanima za više razumijevanja i tolerancije prema sunarodnjacima iz mjesta teško ugroženih epidemijom, sve do razumne i postupne obnove rada uz preduvjet jačanja prevencije i kontrole virusa te naglašavanja osiguranja sigurnosti i života građana i učvršćivanja obrambene linije zdravlja građana, taj koncept je uvijek prisutan u raznim mjerama i politikama.

U ovom ključnom trenutku borbe protiv epidemije je kineski vrhovni vođa posjetio Wuhan i izdao niz važnih zapovijedi, što je privuklo pozornost međunarodne zajednice. Kako je komentirao predsjednik omanskih novina “Alwatan”, kineski Wuhan je grad najviše pogođen epidemijom i inspekcija kineskog predsjednika je pokazala kako kao vođa velike zemlje stavlja narod u središte svog posla. Brojni strani korisnici interneta smatraju da su djela Xija Jinpinga nezamisliva u kod zapadnim zemljama.

Trenutno se epidemija se širi po cijelom svijetu. SZO je nedavno izrazila zabrinutost zbog nedostatka pozornosti i priprema za epidemiju u nekim zemljama. Stručnjaci te organizacije su uzimajući SAD kao primjer istaknuli da su se do 23. sati 10. ožujka po američkom istočnom vremenu u najmanje 37 saveznih država i Washingtonu D.C. pojavili potvrđeni zaraženi slučajevi, čime ukupan broj zaraženih prešao1000, uz 31 smrtni slučaj. Zbog toga je Andrew Cuomo, guverner države New York, kritizirao sporu reakciju savezne vlade na epidemiju. Istovremeno je CNN istaknuo da je trenutno najlošiji trenutak za Amerikance, a slaba reakcija američke vlade dovodi zemlju u opasnost.

Do danas je međunarodna zajednica vrlo jasno vidjela kako je epidemija COVID-19 veliki ispit svim zemljama, ali također prilika za oprezno promatranje i objektivnu ocjenu različitih zemalja. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik SZO-a je istaknuo kako je kineski vođa pokazao moć vodstva i političku volju na koje njegova organizacija neprestano poziva.

Tijekom inspekcije u Wuhanu je Xi Jinping poslao mobilizacijsku zapovijed povodom toga što je borba protiv epidemije je postigla rezultat prvoj fazi, čime je svijetu još jednom pokazao uvjerenje, odlučnost i sposobnost Kine, što također nagoviješta dolazak proljeća nakon ove krize u Kini.

– izvor: CRI

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.