“Italija je u nedostatku medicinske potrepštine i opreme te očekuje pomoć Kine kako bi hitno riješila te poteškoće.” Tu molbu je nedavno Luigi Di Maio, talijanski ministar vanjskih poslova u telefonskom razgovoru uputio Wangu Yiju, članu Državnog vijeća i ministru vanjskih poslova Kine.

U Italiji, epidemijom najteže pogođenoj zemlji u Europi, je do 18 sati 11. ožujka po lokalnom vremenu ukupno prijavljeno 12462 zaraženih slučajeva, s 827 smrtnih. Giuseppe Conte, talijanski premijer je 11. ožujka navečer zamolio da se, osim ljekarnica i trgovina hranom, zaustave svi trgovinski poslovi u zemlji.

Epidemija ne poznaje državne granice. U teškom trenutku pomoć prijateljima predstavlja pomoć sebi. Nakon što je Kina izrazila spremnost da Italiji donira maske i druge medicinske potrepštine te izveze materijale i opremu za hitne potrebe te zemlje je 11. ožujka 7-člana volonterska stručna ekipa kineskog Crvenog križa otišla u Italiju s materijalima za pomoć.

“Nijedna zemlja-članica EU-a nije reagirala na poziv, jedino je Kina.” Maurizio Massari, veleposlanik Italije u EU-u, je 10. ožujka tako napisao u javnom članku. Zaista, ne samo za Italiju, je u ovoj globalnoj borbi protiv epidemije Kina uložila ogromne napore i žrtve.

U proteklih više od mjesec dana je Kina napornim nastojanjima postigla određeni napredak u prevenciji i kontroli epidemije, čime učvrstila je prvu obrambenu liniju za međunarodnu zajednicu i osvojila dragocjeno vrijeme svim stranama. Istovremeno, Kina se držala principa otvorenosti i transparentnosti, smjesta sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom podijelila genetske sekvence virusa i pravovremeno obavještavala povezane zemlje i područja o situaciji epidemije.

Do sada je Kina održala video sastanak s EU-om, ASEAN-om, Afričkom unijom i drugim stranama i na više jezika prevela niz verzija programa dijagnoze i liječenja te programa prevencije i kontrole. Istovremeno je Kina donirala novčana sredstva SZO-u te donirala ili izvezla medicinske potrepštine i poslala stručne ekipe zemljama s hitnim potrebama. Osim toga je Kina započela i suradnju s povezanim zemljama u farmaceutskom istraživanju, cjepivu i reagensu za testiranje…

Ovi potezi Kine predstavljaju uzvraćanje podrške koju je međunarodna zajednica pružila Kini tijekom najtežeg razdoblja epidemije i također odgovornost za javnu zdravstvenu sigurnost svijeta, čime Kina praktičnim koracima realizira koncept zajednice koja dijeli budućnost koji je kineski vođa dosljedno inicirao. Trenutno se neke dokazano učinkovite kineske mjere primjenjuju i u drugim zemljama. Na primjer, Italija provodi posebnu kontrolu u većini gradova poput Milana, Venecije itd. Iran je na prijedlog kineskih stručnjaka izgradio kabinske bolnice i poduzeo mjere koje sprječavaju masovno okupljanje.

Trenutačno je u globalnoj borbi protiv epidemije situacija kritična i složena. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a, je 11. ožujka proglasio epidemiju upale pluća uzrokovane novim koronavirusom “globalnom pandemijom”, prognozirajući da će u sljedećih tjedana brojevi zaraženih, umrlih i pogođenih zemalja još rasti. Potom je pozvao sve zemlje da poduzimaju hitne i aktivne mjere. Istog dana je António Guterres, glavni tajnik UN-a, također je pozvao vlade i narode svih zemalja na hitnu akciju i pokazivanje odgovornosti i suosjećanja te zajedničku borbu protiv epidemije.

Epidemija je zajednički neprijatelji cijelom čovječanstvu za koji je potrebno ujedinjenje međunarodne zajednice. Kineska borba protiv epidemije je dokazala da bolest COVID-19 može biti suzbijena. No, kao što je rekao dr. Bruce Aylward, visoki savjetnik SZO-a, ključ je brzina. Uz smirenost, pozitivnu akciju, jedinstvo, suradnju i spašavanje života po svaku cijenu, čovječanstvo bi moglo ranije promijeniti trend razvoja epidemije. U ovoj borbi protiv epidemije s globalnom suradnjom, Kina nikad nije odsutna i nastavit će doprinositi svojim nastojanjima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.