Prema najnovijoj ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije, trenutačno je u situaciji epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom u Kini nastao korjenit preokret, no, situacija epidemije bolesti COVID-19 u Europi nije optimistična. Kako smatra SZO, Europa je postala epicentar epidemije bolesti COVID-19. Među europskim zemljama je situacija u Italiji najkritičnija, a kako je ocijenio Giuseppe Conte, premijer te zemlje, Italija je ušla u “najmračniji trenutak” kakav se nikad nije dogodio u povijesti.

Radi borbe protiv epidemije, Italija, Španjolska, Srbija, Rumunjska i druge zemlje proglasile su izvanredno stanje, a Francuska, Velika Britanija i Njemačka su prvi put u povijesti poduzele takve restriktivne mjere, pozivajući građane da budu “disciplinarni”. Prema izvješću je u Francuskoj zabranjeno okupljanje više od 100 osoba, a muzej Louvre, palača Versailles, Eiffelov toranj i druge poznate turističke atrakcije su zatvorene, a po zahtjevu su zatvoreni svi kafići, koji su mogli poslovati i tijekom Drugog svjetskog rata. Bloomberg News smatra da sve ovo predstavlja veliki napredak, jer je ovim koracima Francuska znatno povećala brzinu reakcije, čime je pokazano kako su građani iz dana u dan sve oprezniji prema virusu.

Čini se kako su te scene ljudima poznate. Mjesec i pol ranije je kineski grad Wuhan odlučno poduzeo raznovrsne restriktivne mjere, uključujući spomenute i uspio učinkovito prekinuti širenje virusa, a tek onda je uslijedio današnji rezultat. No, tadašnja Europa se ponašala kao da prati priču iz drugog svijeta, neki mediji i osobe su čak objavljivali ponižavajuće i diskriminirajuće tekstove o Kini, a kineski iseljenici u europskim gradovima su doživjeli neutemeljene napade.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a je već davno pozvao druge zemlje da dobro iskoriste vrijeme prozora mogućnosti koje je Kina masovnim akcijama osvojila za svijet. No, na žalost, suočavajući sa epidemijom koja je sve više van kontrole u Europi je američki New York Times morao priznati kako je “Kina osvojila vrijeme za zapadni svijet, no Zapad je ga uzaludno izgubio.” Međutim, Kina nije osuđivala sve ovo žaljenje, već je više puta izrazila spremnost na pomoć zemljama teško pogođenim epidemijom, uključujući europske zemlje.

U ponoć 12. ožujka je jedan kineski avion sletio u Rim s 9 medicinskih stručnjaka i 31 tonom medicinskih potrepština, uključujući opremu za intenzivnu skrb, zaštitnu opreme i antivirusne lijekove. Istovremeno je jedan kineski kamion stigao u Italiju s najmanje 230 kutija medicinskih potrepština. Facebook profil kineskog veleposlanstva u Italiji je pun riječi “Grazie” (Hvala) koju su napisali talijanski korisnici interneta.

Portal američkog časopisa “Foreign Policy” je 14. ožujka u članku komentirao da Italiji, koja se nalazi u riziku od epidemije, druge zemlje članice Europske unije nisu pružile medicinsku pomoć ni materijale, ali je Kina j popunila prazninu, a “to predstavlja mogućnost da će se Italija više okrenuti prema Kini”. Bez obzira na stav američkog medija u ovom članku, očito je da se ne smije zanemariti jedna činjenica: Kina praktično pruža pomoć drugim zemljama. Do ovog trenutka je Kina poddijelila program za prevenciju i kontrolu epidemije i program za liječenje, kao i drugu tehničku dokumentaciju s više od 100 zemalja i 10 međunarodnih organizacija. Kina je zemljama teže pogođenim epidemijom, poput Južne Koreje, Japana i Italije donirala protuepidemijske potrepštine i opremu za testiranje. Kina je poslala stručne ekipe u Iran, Irak i druge zemlje. Kina je donirala 20 milijuna američkih dolara za potporu međunarodnoj suradnji u borbi protiv COVID-19.

Neka se političke igre vrate politički krug, a neka spašavanje života odigra potrebnu ulogu. Ipak borba protiv epidemije nema veze s politikom, nego sa životima. Očekujemo da će Europa pod udarom epidemije, otvorenijih ruku dočekati pomoć s dalekog istoka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.