Američki novinski portal “The Daily Beast” je nedavno citirajući riječi jednog američkog dužnosnika izvijestio kako su ovi dužnosnici upućeni da trebaju isticati “sve vezano s Kinom te trebaju pokušati na sve načine širiti te informacije”. Očito je da, suočavajući se sa sve kritičnijim epidemijom iz dana u dan, čelništvo američke vlade više bježi od odgovornosti i sve češće naziva COVID-19 “kineskim virusom” kako bi prikrilo svoju nesposobnost i neučinkovitost u borbi protiv epidemije.

Nije ništa čudno da takvo rasističko ponašanje koje prelazi granicu morale izaziva odlučnu kritiku međunarodne zajednice. Tendayi Achiume, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda je 23. ožujka istaknuo da je takav izraz koji povezuje određenu bolest s konkretnom zemljom i narodom ksenofoban neodgovoran i uznemirujuć.

No, zahvaljujući svijesti građana, pokušaj američkih političara za prebacivanje odgovornosti Kini neće biti ostvaren. No, nikad nisu odustali te bave se novim pokušajem tj. razdruživanjem između Kine i drugih zemalja.

Od sveobuhvatne eskalacije blaćenja Kine do namjernog razdruživanja, pojedini američki političari neprestano puštaju “politički virus”, što je teška opstrukcija međunarodne suradnje u borbi protiv epidemije.

U suštini, osim utrke s virusom, Kina nema namjeru odmjeravati snagu s bilo kim. Kao što je rekao Michele Geraci, bivši zamjenik talijanskog ministra za gospodarski razvoj Italije, “prozor mogućnosti” međunarodne medicinske pomoći je otvoren svim zemljama.

Jesu li SAD iskoristile ovaj “prozor mogućnosti”? Možda i jesu. U najtežem trenutku talijanske borbe protiv epidemije je američka vlada vojnom avionom prevozla 500 tisuća brisova za testove iz Italije u svoju zemlju. Istovremeno je Bijela kuća pokušala steći isključivo pravo na cjepivo protiv COVID-19 koje još istražuje njemačka tvrtka.

Suočena s epidemijom, Kina se s jedne strane svim naporima bori pritov epidemije u svojoj zemlji, a s druge strane svladavajući svoje poteškoće, pruža pomoć ugroženim zemljama i područjima u okviru svoje sposobnosti. Sve što radil Kina se temelji na konceptu zajednice koja dijeli budućnost i dubokom razumijevanju uvjerenja “da pomoć drugima predstavlja i pomoć sebi”, čime je preuzela odgovornost kao velika svjetska sila i zadobila opće priznanje i pohvalu međunarodne zajednice.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije je nedavno na društvenim mrežama objavila kako “zahvaljujemo podršci Kine” i “prilikom teškog trenutka trebamo podupirati jedni druge”. Ei Sun Oh, visoki istraživač Instituta za međunarodne poslove Singapura smatra da kineska pomoć drugim zemljama kratko nakon preokreta situacije epidemije predstavlja dobar početak globalne suradnje u ovoj borbi.

Pobjeda nad virusom je znanstveno pitanje koje ne može riješiti pričom. Isto kao što nisu uspjeli pobjeći od odgovornosti, pojedini američki političari niti neće uspjeti u izazivanju rascjepa i razdruživanju između Kine i drugih zemalja. Predlažemo im da više razmišljaju o zaštiti života i zdravlja američkih građana i poslušaju upozorenje Stephena Roacha, visokog istraživača Sveučilišta Yale u komentaru objavljenom u novinama “The Hill”: Amerika nema vremena za “lažnu” aroganciju, ako sada ne ubrza poteze, mnogo Amerikanaca će izgubiti život.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.