U sklopu nastave sociologije učenici 3. razreda II. Gimnazije u Osijeku su pod mentorstvom nastavnika Nikole Čuraja proveli istraživanje među svojim bakama i djedovima o obiteljskim stavovima te generacije i došli do zanimljivih zaključaka.

Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi koje su se društvene promjene u obitelji i ljubavi dogodile za vrijeme života samih baka i djedova, dok je sporedni cilj bio saznati kako pridržavanje uputa fizičkog distanciranja utječe na njih.

U istraživanju je sudjelovalo 99 učenica i učenika II. Gimnazije u Osijeku koji su obavili preko 140 intervjua osoba starijih od 60 godina, prvenstveno njihovih baka i djedova.

Važno je napomenuti kako su se tijekom provedbe istraživanja poštivale epidemiološke mjere, primjenom tehnologija komuniciranja na daljinu te da zaključci istraživanja predstavljaju mišljenja i stavove intervjuiranih osoba.

S obzirom da se radi o učeničkom istraživanju, učenici su se i pobrinuli da bolje objasne
istraživanje. Zaključke istraživanja objašnjava učenica Lara B. koja smatra da ovo istraživanje pokazuje da intervjuirane bake i djedovi pronalaze sreću u malim stvarima te su ustanovili kako je život bio teži posebice ženama zbog načina raspodjele kućanskih i obiteljskih zaduženja, ali i nejednakih šansi za njihovo zaposlenje i napredovanje. Naše bake i djedovi smatraju da su djeca jednostavnije provodila svoje vrijeme i nisu bila toliko okrenuta materijalnom, a kao negativnu stvar ističu zastupljenost, danas s razlogom nepoželjnih, „odgojnih mjera“ u kažnjavanju djece u obitelji, ali i u školama.

Tijekom razgovora bilo je moguće prepoznati na koji način su društvo i pojedinac povezani, a prilikom razgovora o aktualnoj temi koronavirusa ispitanici ne osjećaju socijalnu ugroženost sve dok imaju podršku od strane najmilijih. Učenica Kika K. zaključuje kako je istraživanje pokazalo „da je život kratak i prolazan, te da prave životne vrijednosti nisu opipljive. Ljudi manje cijene ono što imaju. Preopterećeni su poslom, medijima, novcem, a zanemaruju ono što im je u životu zaista potrebno“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.