“Humanost je rijetkost, moral je luksuzna roba.” Nedavno su američki internetski korisnici tako živopisno prokomentirali histerične poteze političara iz Washingtona. Prilikom ublažavanja epidemijske situacije i postupne obnove društvenog života, jedina super sila svijeta neočekivano i dalje ima povećavanje veće od 20 tisuća slučajeva dnevno, što je ogromna nesreća.

Kao što su američki građani komentirali na internetu, političari iz Washingtona ne mogu izbjeći odgovornost za takav neuspjeh. Ignorirajući živote građana na rubu smrti, koriste svaku javnu izjavu kao priliku za političke interese te su na više načina stvarali raznovrsne glasine i odbacivali odgovornost i cijelom svijetu ponudili loš “talk show” pun prevara i podlosti.

Među svim klevetama, protuintelektualizmom se ističu su tzv. “porijeklo virusa iz labolatorija u Wuhanu” i “odvajanje od Kine”. Ove dvije retorike smo se protive znanstvenim pravilima i također ne poštuju gospodarska pravila, a jedini rezultat bi bio šteta životu američkih građana i gospodarskom razvoju.

Prvo pogledajmo pitanje porijekla virusa. Do sad su znanstvenici iz više zemalja nakon istraživanja potvrdili da virus COVID-19 nije umjetni proizvod iz laboratorija. Četvrtog svibnja je dr. Anthony S. Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, u intervjuu za časopis “National Geographic” potvrdio da se prema trenutnim znanstvenim dokazima, mogu isključiti spekulacije da je virus koji izaziva COVID-19 umjetno proizveden ili namjerno manipuliran. Kako je izvijestio CNN, 5. svibnja je John Ratcliffe, novoimenovan direktor američke Nacionalne obavještajne službe, na sjednici svjedočenja o nominaciji pred Obavještajnim odborom Senata rekao da “nije vidio” bilo kakav dokaz da je virus COVID-19 porijeklom iz laboratorija ili tržnice u Wuhanu. Maria Van Kerkhove, tehnička direktorica hitnog zdravstvenog programa Svjetske zdravstvene organizacije je 4. svibnja na tiskovnoj konferenciji rekla da je do sada 15 tisuća kompletnih genetskih sekvenca virusa pokazalo da virus nije umjetan.

Međutim, suočeni s jednoglasnim stavom znanstvenih krugova, pojedini američki političari se ponašaju kao nojevi koji kriju glave ispod pijeska te ne gledaju niti slušaju, ali “svečano polažu zakletvu” da “dokazi” potvrđuju kako je virus porijeklom iz laboratorija u Wuhanu. O tome je Andrew Weissmann, bivši generalni savjetnik CIA rekao da bi se takva retorika trebala svrstati u “dezinformacije iz Bijele kuće” jer je jednako smiješno kao kad je američki predsjednik rekao da liječimo bolest COVID-19 injekcijama dezinfekcijskog sredstva.

Ako kažemo da kleveta “porijeklo virusa je laboratorije u Wuhanu” podlost pojedinih američkih političara, onda tzv. apsurdna retorika o “odvajanja s Kinom” svijetu pokazuje njihovu grubost i neznaje.

“Think-tank” Bijele kuće s Peterom Navarrom i Larryjem Kudlowom velikim nastojanjima potiče povlačenje američkih tvrtki iz Kine i “odvajanje kineskog i američkog gospodarstva”, a čak su potakli američku administraciju da razmotri djelomičnu financijsku pomoć američkim tvrtkama koje se povlače iz Kine. Kako je Reuters nedavno objavio citirajući informacije dužnosnika iz SAD-a, vlada te zemlje upravo ubrzava program po kojem će Kina biti udaljena od globalnog industrijskog lanca za opskrbu. Ovdje više nije riječ os šteti samom sebi, nego o samoubojstvu.

Što su činjenice? U ovom razdoblju je više američkih tvrtki povećalo investicije i angažman u Kini. Na primjer, Starbucks je potpisao ugovor o “Industrijskom parku za inovaciju kave” u Kunshan, gradu u pokrajini Jiangsu. Tesla je objavio da će povećati kapacitet tvornice u Šangaju. Exxona Mobile je u gradu Huizhou pokrenuo projekt etilena s investicijom od nekoliko desetina milijardi dolara. WalMart je proglasio povećanje investicija u Wuhanu… Američke tvrtke su praktičnim potezima pokazale povjerenje prema kineskom tržištu i kineskom gospodarstvu i prijezir prema grubom “talk showu” političara.

Zanemarujući sve ove činjenice, pojedini političari iz Washingtona nastavljaju svoju predstavu, zbog težnji za oslobođenje od odgovornosti i očuvanje svojih interesa. No, što snažnije odbacuju odgovornost, jasnije pokazuju njihovu nesposobnost. Ono što SAD izgubili nisu samo životi građana, nego već državni imidž zbog luđaštva političara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.