London, 22. svibnja (Xinhua) – Kinesko testno cjepivo COVID-19, prvo takvo cjepivo koje je dostiglo prvu fazu u kliničkom ispitivanju je sigurno, dobro podnošljivo i kod ljudi može stvoriti imunološki odgovor protiv SARS-COV- 2, navodi se u studiji objavljenoj u petak u medicinskom časopisu The Lancet.

Otvoreno testiranje cjepiva na 108 zdravih odraslih osoba je pokazalo obećavajuće rezultate nakon 28 dana, a konačni rezultati bit će dani za šest mjeseci, navodi Lancet u izjavi za novinare. Daljnja su ispitivanja potrebna kako bi se otkrilo da li imunološki odgovor kojeg cjepivo izaziva, zaista učinkovito štiti od infekcije SARS-COV-2, navodi medicinski časopis.

“Ovi rezultati predstavljaju važnu prekretnicu. Ispitivanje pokazuje da jedna doza novog antivirusnog cjepiva tipa COVID-19 (Ad5-nCoV) na adenovirus stvara 14 virusna antitijela i T stanice za 14 dana, što ga čini potencijalnim kandidatom za daljnje istraživanje “, rekla je profesorica Chen Wei s Pekinškog instituta za biotehnologiju u Pekingu i Kini, koji je odgovoran za studiju.

Ovaj rezultat pokazuje obećavajuću viziju razvoja cjepiva protiv COVID-19, ali još smo daleko od toga da je ovo cjepivo dostupno svima “, rekla je Chen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.