U SAD-u je 17. lipnja usvojen “Zakon o politici ljudskih prava Ujgura 2020.” koji je je pun glasina o situaciji ljudskih prava u kineskoj Autonomnoj regiji Ujgura Xinjiang i zlonamjerno napada kinesku politiku u toj regiji. Takvim činom SAD javno krše osnovne norme međunarodnog prava i odnosa, brutalno se upliću u unutrašnje poslove Kine, zbog čega Kina izražava snažno ogorčenje i odlučno protivljenje.

— Težak pronalazak dokaza

Ovih godina pojedinci iz SAD-a neprestano spletkare protiv Kine oko pitanja Xinjianga, namjeravajući naškoditi prosperitetu i stabilnosti Xinjianga, uništiti jedinstvo kineskog naroda i suzbiti razvoj Kine. Marco Rubio, američki političar koji se neprestano protiv Kini je već od početka prošle godine počeo zagovarati ovaj tzv. „zakon” o Xinjiangu, no dva doma američkog Kongresa su tijekom više od godinu dana jedva sastavila i više puta izmijenila sadržaj. Ovakvo dugotrajno donošenje zakona zapravo dokazuje da je teško pronaći pouzdane dokaze za optužbe protiv Xinjianga i da potpuno fabriciraju cijelu priču. Tzv. „Zakon” o Xinjiangu je još samo jedna farsa radi njihovih političkih interesa koja je puna laži, miješanja bijelog i crnog te apsurdnosti.

— Pitanje ljudskih prava ili terorizma?

Pitanje Xinjianga u kraju krajeva nije etničko ili religijsko pitanje niti je pitanje ljudskih prava, nego je pitanje antiterorizma i anti-separatizma. Od 1990. do kraja 2016. se u Xinjiangu dogodilo više od tisuće terorističkih incidenata. S obzirom na kritičnu situaciju, u Xinjiangu je pokrenuto suzbijanje nasilnog i terorističkog djelovanje prema zahtjevima zakona, a također je utemeljen Centar za obrazovanje i osposobljavanje u strukovnim vještinama te su svi poduzeti potezi ne samo u skladu s kineskim zakonima, već i predstavljaju provedbu „Globalne antiterorističke strategije UN-a”, „Plana djelovanja za sprječavanje nasilnog ekstremizma” i drugih međunarodnih inicijativa protiv terorizma i ekstremizma, čime Kina doprinosi međunarodnoj borbi protiv terorizma. Do ovog trenutka, u Xinjiangu već 3 godine nije bilo nasilnih i terorističkih incidenta. U 2019. je stopa rasta BDP-a u Xinjiangu iznosila 6,2%, što je viša od prosječne razine cijele Kine. Stopa siromaštva u seoskim područjima je smanjena s 19,4% na kraju 2013. na 1,24% na kraju 2019.. Ove godine će Xinjiang s drugim kineskim pokrajinama ostvariti cilj eliminacije siromaštva.

Nakon postizanja učinkovitih rezultata u prevenciji i kontroli epidemije je u Xinjiangu ubrzala obnova rada, a stopa rasta dodatne vrijednosti industrijskih poduzeća iznad određene veličine u prvom tromjesečju se u Xinjiangu nalazila na prvom mjestu među svim pokrajinama Kine. Činjenice su u potpunosti dokazale da mjere poduzete u Xinjiangu protiv terorizma i ekstremizma u najvećoj mogućoj mjeri štite pravo života i razvoja te druga osnovna prava 25 milijuna građana cijelog Xinjianga, a također pružaju pozitivno iskustvo međunarodnoj zajednici, uključujući zapadni svijet. Samia Fakri Mansur, iskusna novinarka iz egipatskog lista „Al-Ahram Economist” je u tekstu nakon posjete Xinjiangu napisala kako kineska Vlada u velikoj mjeri ulaže u Xinjiang, čime omogućuje ogromne pozitivne promjene u ovoj kineskoj autonomnoj regiji, a pojedine poruke zapadnog svijeta potpuno miješaju ispravno i pogrešno.

— Tko zapravo financira terorizam?

Međutim, pojedini američki političari u potpunosti zanemaruju objektivne činjenice o Xinjiangu, imaju dvostruke standarde u pitanju antiterorizma i ljudskih prava, samovoljno kleveću kineske pravedne mjere protiv terorizma i ekstremizma te čak financiraju organizacije za odcjepljenje od Kine, koje su povezane s terorističkim organizacijama. Američki nezavisni portal „Grayzone” je u ožujku otkrio da je američki Nacionalna zaklada za demokraciju (NED) samo od 2016. Svjetskom kongresu Ujgura, terorističkoj organizaciji koja se bori za odcjepljenje od Kine, donirao 1,284 milijuna američkih dolara. Brojni visoki dužnosnici SAD-a su i javno podupirali terorističku Organizaciju Istočnog Turkistana kako bi provodila djelatnosti u cilju odcjepljenja i zagovarali uplitanje u poslove Xinjianga.

Ovaj put su američkim strana usvajanjem „zakona” o Xinjiangu bolje otkrivene opasne namjere pojedinih političara za provociranje antagonizama i provođenje pritiska na Kinu. Kao što smatraju analitičari, američki političari su prošle godine nasilje i zločine u Hong Kongu nazvali „lijepim prizorom”, a legalni antiterorizam u Xinjiangu nazivaju „kršenjem ljudskih prava”, čime pokazuju grozne dvostruke standarde. Terorizam je zajednički neprijatelj čovječanstva, a trenutno se nalazimo u kritičnom trenutku borbe protiv epidemije i bez obzira na antiterorizam ili borbu protiv epidemije, bi Kina i SAD trebale stajati jedna uz drugu, no, pojedini američki političari, radi političkih interesa, javno zagovaraju terorizam, čime neće samo ugroziti svjetsku protuepidemijsku borbu i stabilnost, već će i naškoditi sebi i drugima.

Pitanje Xinjianga je unutrašnja stvar Kine. Kineski narod je uvijek nepokolebljiv u zaštiti državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa. Ako se SAD nastave miješati u kineske unutrašnje poslove podrškom nasilnim i terorističkim snagama, na kraju će sami platiti cijenu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.