Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u četvrtak prilikom obraćanju Medijskom forumu think-tankova Kine i SAD-a uputio tri prijedloga za vraćanje odnosa Kine i SAD-a.

“Prvo, aktivacija i otvaranje svih kanala dijaloga,” rekao je Wang.

Samo komunikacija može otjerati neistine i samo dijalog može spriječiti pogrešne proračune, rekao je Wang, ponavljajući kako vrata Kine za dijalog ostaju otvorena.

“Drugo, pregledati i složiti se oko popisa interakcija,” rekao je Wang.

Zbog međupovezanosti i složenosti pitanja, korisno je da se dvije strane sastanu, prođu kroz njih i izrade popise suradničkih područja, dijaloga i pitanja koji zahtijevaju ispravno upravljanje, rekao je Wang.

“Treće, fokus i suradnja oko odgovora na COVID-19,” rekao je Wang.

Ističući kako bi kod suočavanja s virusom suradnja trebala biti prioritet prvog reda, je Wang rekao kako je Kina spremna sa SAD-om dijeliti informacije o prevenciji i obuzdavanju bolesti COVID-19, kao i iskustva u odgovoru.

SAD bi sa svoje strane smjesta trebale prestati s djelima politizacije i stigmatizacije, rekao je Wang, dodajući da bi trebale surađivati s Kinom na promicanju globalnog odgovora radi spašavanja više života i ispunjavati međunarodne obveze kao dvije velike zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.