Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak obavijestilo Velposlanstvo SAD-a u Kini o odluci o povlačenju pristanka za uspostavu i rad Genralnog konzulata SAD-a u Chengduu.

Ministarstvo je također postavilo posebne zahtjeve za prestank svih operacija i događanja Generalnog konzulata, stoji u izjavi koju je objavilo ministarstvo.

Sjedinjene Američke Države su 21 srpnja pokrenule unilateralnu provokaciju iznenadnim zahtjevom da Kina zatvori Generalni konzulat u Houstonu, stoji u izjavi.

“Potez SAD-a ozbiljno krši međunarodno pravo, temeljne norme međunarodnih odnosa i uvjete Konzularne konvencije Kine i SAD-a. Teško je naštetio odnosima Kine i SAD-a,” stoji u izjavi.

“Mjere koje poduzima Kina su legitimna i nužna reakcija na neopravdan čin Sjedinjenih Američkih Država. U skladu su s međunarodnim pravom, temeljnim normama međunarodnih odnosa i uobičajenim diplomatskim praksama,” stoji u izjavi.

Trenutna situacija u odnosima Kine i SAD-a nije ono što Kina želi vidjeti, a za sve su krive Sjedinjene Američke Države. Još jednom pozivamo Sjedinjene Američke Države da smjesta povuku pogrešnu odluku i stvore nužne uvjete za vraćanje bilateralnih odnosa na ispravnu stazu,” dodano je u izjavi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.