Američki državni tajnik Pompeo je prije posjete Velikoj Britaniji u jasno izjavio da je Kina glavna tema ove posjete. Tek prije što je stigao je London objavio niz odluka, koje su negativno utjecale na bilateralne odnose s Kinom. Te odluke uključuju prekid sporazuma o izručenju s Hong Kongom i zabranu korištenja Huaweijeve opreme tijekom izgradnje 5G mreže.

Još pamtimo kako je premijer Velike Britanije Boris Johnson u lipnju izjavio kako „ima dobar osjećaj prema Kini“ i kako smatra da „će stalno surađivati s ovom veličanstvenom zemljom koja se neprekidno razvija“. Nekoliko dana kasnije, Pompeo je održao videoski sastanak „Sumit demokracije“ iz Kopenhagena, kada je jasno objavio pritisak europskim zemljama i zatražio od njih suprotstavljanje Kini sa SAD-om.

Kako su objavili britanski mediji, Pompeo je prekršio diplomatski moral i nije se sastao s Borisom Johnsonom čim je stigao u zemlju. Umjesto toga, sastao se s grupom parlamentaraca koji „proučavaju Kinu“ i protive joj se. Zatražili su da nikakva oprema u 5G mreži ne može koristiti Huaweijeve proizvode te zabranu korištenja aplikacije Tiktok, kao i prekid sporazuma o izručenju s Hong Kongom. Rekli kako su i kineski studenti vrsta snage koja utječe na tu zemlju te ih treba u potpunosti ograničiti. Stoga je ova grupa za proučavanje Kine izabrala suradnju s SAD-om. Prema mišljenju iskusnog diplomata Lewisa Lukernsa, Pompeo krši diplomatske običaje i vrše pritisak na vladu Velike Britanije kako bi se suprotstavila Kini.

Osim donošenja velike batine za Konzervativnu stranku Velike Britanije, Pompeo je s sobom donio i mrkvu, odnosno pregovore o slobodnoj trgovini između SAD-a i UK-a. EU je najveći trgovinski partner UK-u, a nakon izlaska iz unije je Britaniji potrebno potpisivanje niza sporazuma o slobodnoj trgovini širom svijeta, kako bi nadoknadila gubitak trgovine s Europom. SAD dobro znaju brige Velike Britanije te su im pružile im prijedlog za suradnju. Međutim, svi znamo da Velika Britanija mora platiti taj sporazum.

Očigledno, bez obzira na mrkve ili batine, vlada Velike Britanije treba sama znati kakve su posljedice suočavanja s SAD-om i Pompeom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.