Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak potvrdilo kako je generalni konzulat SAD-a u Chengduu, glavnom gradu jugozapadne pokrajine Sichuan, zatvoren u 10:00 prijepodne po pekinškom vremenu.

“U 10: 00 prijepodne 27 srpnja je na zahtjev Kine zatvoren Generalni konzulat SAD-a u Chengduu. Nakon toga su kineske vlasti ušle kroz prednji ulaz i preuzele ga,” stoji u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici ministarstva.

Nacionalna zastava SAD-a je na Generalnom konzulatu SAD-a u Chengduu spuštena u ponedjeljak u 6:18 ujutro, a policija je ograničila pristup području oko konzulata.

U nedjelju navečer su službene oznake konzulata uklonjene s pročelja zgrade i viđena je dizalica kako ulazi u kompleks konzulata i utovarje barem jedan kontejner na veliki kamion.

Ministarstvo je 24. srpnja obavijestilo Veleposlanstvo SAD-a u Kini o odluci o povlačenju pristanka za uspostavu i rad konzulata, što je “legitimna i nužna reakcija” na raniju jednostranu provokaciju SAD-a zahtijevanjem da Kina zatvori Generalni konzulat u Houstonu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.