Dvadeset i osmog srpnja je započeo video sastanak Godišnje konferencije petog upravnog odbora Azijske investicijske infrastrukturne banke (AIIB-a) se otvarao. Kineski predsjednik Xi Jinping se obratio svečanosti otvaranja. Kako je rekao u obraćenju, radi rješavanja kontradikcija u gospodarskoj globalizaciji, razne zemlje trebaju uložiti nastojanja u ostvarenje inkluzivnijeg globalnog upravljanja, učinkovitijeg multilateralnog mehanizma i aktivnije regijske suradnje. AIIB bi trebala postati nova platforma za unapređenje zajedničkog razvoja svih članova i izgradnje zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva.

Xi je u govoru uputio 4 prijedloga za budući razvoj AIIB-a. Odnosno, potrebno je da se AIIB koncentrira na zajednički razvoj i bude banka za multilateralni razvoj novog modula koji unapređuje globalni zajednički razvoj, čime će ponuditi više visokokvalitetnih i održivih investicija s niskom cijenom za infrastrukturu. Potrebno je da AIIB razvija novi razvojni koncept, novi modul poslovanja i novi način upravljanja, putem fleksibilnih financijskih proizvoda unapređuje povezanost raznih regija svijeta te unapređuje zeleni razvoj i tehnološki napredak, kako bi postala nova platforma praktičnog razvoja koja zadovoljava suvremene zahtjeve. Potrebno je da se AIIB pridržava principa visokog standarda i kvalitete, povezuje potrebe pridržavanja međunarodnih standarda i pravila s praktičnim potrebama zemalja članica i da bude pozitivan primjer u međunarodnoj suradnji. su je otvorenost i inkluzivnost i AIIB treba biti novi primjer međunarodne multilateralne suradnje, čime će unaprijediti gospodarsku globalizaciju prema otvorenom, inkluzivnom i ravnopravnom smjeru, radi zadovoljstva svih strana.

Kako je istaknuo Xi, globalna borba protiv pandemije COVID-19 je dokazala da je čovječanstvo zajednica koja dijeli sudbinu, a jedino su međunarodna potpora i suradnja pravi put za svladavanje krize. Kina dosljedno podupire i provodi multilataralizam te u duhu otvaranja, suradnje i rezultata na zajedničko zadovoljstvo svih strana traži put razvoja s raznim zemljama svijeta. Kina će nastaviti zajedno sa zemljama članicama podržavati i kvalitetno upravljati AIIB-om, te više doprinositi međunarodnoj zajednici u svladavanju kriza i izazova i ostvariti zajednički razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.