Kineska Narodnooslobodilačka vojska /NOV( je prošla dug put od nastanka tijekom oružanog ustanka u gradu Nanchangu 1 kolovoza 1927, kada je imala samo 20 000 vojnika. S dva milijuna ljudi u službi, današnja NOV obećava izgradnju novog tipa oružanih snaga koje će imati sposobnost za izvođenje specijalnih operacija, svedimenzionalnih napada i obrane, amfibijskih operacija, zaštitu dalekih mora i stratešku projekciju.

Kroz proteklih nekoliko godina je kineski predsjednik Xi Jinping, također generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva, preoblikovao NOV i vodi je kako bi postala vojna snaga svjetske klase.

U prosincu 2012., jedva mjesec dana nakon što je preuzeo vodeću poziciju u Partiji, je Xi govorio o potrebi izgradnje snažne vojske.

Prema Xiju, predviđene oružane snage svjetske klase moraju pružiti snažnu podršku zaštiti kineskog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa, zaštiti svjetskog mira i stabilnosti i realizaciji nacionalnog preporoda.

U kineskoj borbi protiv bolesti COVID-19 je NOV poslala preko 4 000 pripadnika medicinskog osoblja u epicentar epidemije, pokrajinu Hubei, kako bi radili na kontroli epidemije. Medicinske ekipe su oformljene unutar dva sata nakon primitka zapovjedi i stigle su na odredišta unutar 24 sata, noseći sedmodnevnu zalihu zaštitnih materijala. Nakon dolaska su odmah počele liječiti pacijente.

Prema kineskom Ministarstvu obrane do 28 srpnja su NOV i Narodna naoružana policija poslale 725 000 vojnika u na prvu liniju borbe protiv poplave gdje su podupirali nasipe, začepljivali rupe u nasipima i evakuirali stanovnike.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.