Nedavno je administrativa zabrana TikToka u SAD-u izazvala ogromnu pozornost. Američki predsjednik je u svom govoru 3. kolovoza nastavio prijetnju govoreći da se „TikTok mora prodati američkoj strani do 15. rujna ili zatvoriti“. Također je zatražio da se iz TikTokovih transakcija uplati veliki „bonus za posredovanje“ američkoj nacionalnoj riznici. O tome je Gene Kimmelman, nekadašnji glavni pravni savjetnik iz odjela za suzbijanje monopola Ministarstva pravosuđa SAD-a rekao da retorika američkog predsjednika nema pravnog temelja u američkom Zakonu protiv monopola. Drugi analitičari su također prokomentirali da je cijela priča je politički progon i rezultat suradnje američkih političara i pojedinih internetskih giganata te pokazuje kako američki političari histerično i namjerno izazovu antagonizam između SAD-a i Kine i suzbijaju razvoj Kine, što otkriva licemjerje SAD-a u tzv. „ravnopravnoj konkurenciji“.

Foto: CFP

— Fabricirani „zločini“ kineskih tvrti

Ovaj put SADs opravdanjem „državne sigurnosti“ namjeravaju zabraniti Tiktok, što je priča vrlo slična zemlja osudi Huawei i drugih kineskih tvrtki koje su „krive dok se ne dokaže suprotno“. Mark Lemley, profesor prava iz Sveučilišta Stanford je nedavno u intervjuu za CNN jasno istaknuo da, ne postoji praktični dokazi da da TikTok prijeti državnoj sigurnosti SAD-a. Isto tako, javnost zapadnih zemalja smatra da je tzv. „državna sigurnost“ samo fabricirana izmišljotina i opravdanje američke strane za sveobuhvatno suzbijanje i napadanje kineskih tehnoloških tvrtki te pokretanje „tehnološkog rata“ protiv Kine.

— Nepotvrđene optužbe da „TikTok dostavlja podatke korisnika kineskoj Vladi“

Kada pogledamo s komercijalnog gledišta, nije moguće da TikTok kao društvena aplikacija s milijardom korisnika diljem svijeta, ne posvećuje veliku pozornost sigurnosnim pitanjima. Iako njegova matična tvrtka ima kinesku pozadinu, od samog početka lansiranja ove aplikacije, sasvim neovisno od Kine posluje na inozemnom tržištu, a njena razvojna strategija je uvijek namijenjena potrebama stranih korisnika. TikTok je uvijek poslovao u SAD-u poštujući tržišna pravila i međunarodna načela i pridržavajući se američkih zakona i propisa, s svi podaci američkih korisnika se čuvaju unutar američkog teritorija, s kopijom u Singapuru. Kako je objavio časopis „Forbes“ 3. kolovoza, američka retorika o tome kako „TikTok“ sakuplja podatke korisnika i šalje ih kineskoj Vladi totalno nije potvrđena te sve društvene aplikacije sakupljaju veliki broj podataka, a podaci koje je prikupio TikToka nisu veći nego kod drugih američkih društvenih aplikacija .

— TikTok razbio dugoročni monopol američkih giganata u društvenim mrežama

Osim toga, drugi razlog zbog kojeg američka administracija prijeti „zabranom“ TikToku je to što je ova aplikacija u ravnopravnoj konkurenciji s mnogim američkim internetskim gigantima i jasnim ciljanim sadržajem i inovacijom privlači zapadne korisnike te je razbila dugoročni monopol američkih giganata u društvenim mrežama, što je uzrokovalo ljubomoru i čak mržnju tih internetskih giganata. U njihovim očima, uspon novih internetskih “svježih lica“ s TikTokom na čelu, predstavlja napredak kineske konkurentnosti u znanosti, tehnologiji i digitalnoj industriji. Ovi tradicionalni internetski giganti se brine za svoju konkurentnost i boje se da će novopridošli igrači naškoditi njihovom apsolutnom položaju u internetskom svijetu, pa ih pokušavaju suzbiti dok su još u procesu nastajanja.

— Tzv. „ravnopravna konkurencija“ ili alat američkih političara?

Ovih godina više zaista nije novost da američki političari sramotnim potezima napadaju kineske tvrtke. Zbog naglog smanjenja investicija i nabavke kineskih tvrtki u SAD-u te prekida opskrbe i suzbijanja kineskih 5G tvrtki i današnje prijetnje zabranom TikToku i drugim kineskim aplikacijama, više je nego jasno da tzv.su „tržišno gospodarstvo i ravnopravna konkurencija“ samo alati američkih političara.

No, jesu li stvarno ovi potezi u skladu s američkim interesima? Uzmimo TikTok kao primjer. do ada je zapošljavao više od 1500 lokalnih djelatnika u SAD-u, te planirao u sljedeće 3 godine zaposliti još više od 10 tisuća lokalnih djelatnika. Za takvo zlonamjerno napadanje kineskih tvrtki koje posluju pridržavajući se lokalnih propisa je jedino objašnjenje da su američki političari su izgubili razum radi protivljenja Kini, a njihovi koraci su suprotni njihovim sloganima za „obnovu gospodarstva“.

— Koje strane tvrtke još smiju ući na američko tržište?

Kad pogledamo dugoročno, američka administracija je kršila pravila Svjetske trgovinske organizacije za otvorenost, transparentnost i nediskriminaciju, a druge tehnološke i inovacijske tvrtke diljem svijeta su također prepoznale njeno pravo lica. Imaju li još neke strane tvrtke hrabrosti u budućnosti ući na američko tržište koje je pod pokroviteljem razbojnika? Ako inovativne i tehnološke tvrtke odu iz SAD-a, američko tržište će izgubiti nekadašnju privlačnost i završiti u depresiji.

Sad kad epidemija bolesti COVID-19 hara SAD-om, zabrana američkih političara kineske internetske aplikacije koja zakonito posluje i inovacijom osvaja povjerenje korisnika, je prouzročila da ta aplikacija postane žrtva u kinesko-američkoj konkurenciji, ali to neće nikako riješiti problem SAD-a, već će samo naškoditi interesima američkih građana koji su već u dubokim poteškoćama zbog pandemije te će SAD nastaviti padati u izolaciju, što će biti prava nesreća za tu zemlju!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.