„Pokušavaju pripisati veliko širenje pandemije bolesti COVID-19 Kini, želeći prepisati povijest i sakriti svoj neuspjeh.“ istaknuo je 3. kolovoza Richard Horton, glavni urednik medicinskog časopisa „The Lancet“ u članku koji je objavio britanski list „The Guardian.” Pod vodstvom američke administracije, eskaliraju napadi američkih političara na Kinu, no ovi protukineski glasovi nisu u skladu s realnosti, a kineski znanstvenici su zapravo izvanredno doprinijeli svijetu u ovoj globalnoj borbi protiv pandemije.

— CNN: Nemojte nastaviti koristiti termin „kineski virus“

Iz njegove procjene vidi se činjenica kako je međunarodnoj zajednici već više nego jasno što američki političari žele kad prebacuju odgovornost na Kinu. No, zbog sve kritičnije situacije epidemije i približavanja termina izbora, živčani američki političari nemaju drugog rješenja osim blaćenja Kine. Zato smo vidjeli kako se opet na raznim događajima ponavlja termin „kineski virus“, koji ni američki mediji ne mogu više trpjeti. Nedavno, kad je Peter Navarro, trgovinski savjetnik Bijele kuće, u intervjuu za CNN-u još jednom upotrijebio izraz „kineski virus“, John Berman, CNN-ov novinar ga je morao prekinutu moleći: “nemojte više upotrebljavati ovaj termin.“

— Pravi vremenski termin pojave bolesti COVID-19: raniji od epidemije u Wuhanu

Sve više istraživačkih rezultata dokazuje kako je pravi vremenski termin pojave virusa SARS-Cov-2 je puno raniji nego što se ranije smatralo. Na primjer, istraživači su u otpadnim vodama iz od ožujka prošle godine našli virus SARS-Cov-2. Michael Ryan, direktor hitnog programa Svjetske zdravstvene organizacije je nedavno potvrdio kako nije nužno da je Wuhan mjesto gdje je virus SARS-Cov-2 prešao sa životinje na ljude. Najnoviji istraživački rezultati američke Administracije za hranu i lijekove (eng. Food and drug administration, FDA) pokazuju kako se prije izbijanja epidemije u Wuhanu, virus SARS-Cov-2 već prilagodio ljudskom tijelu. Osim toga, Robert Redfield, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti(CDC) je nedavno na intervjuu American Broadcasting Companyju (ABC) prvi put priznao da se dolazak virusa SARS-Cov-2 iz Europe u SAD dogodio prije nego što je Amerika shvatila ozbiljnost situacije, što je glavni uzrok izbijanja epidemije u SAD-u.

— „Američki predsjednik nam duguje ispriku“

Nedavno je svjetski prestižni znanstveni časopis „Science“ objavio intervjuu sa Shi Zhengli, istraživačicom Instituta virologije u Wuhanu pri Kineskoj akademiji znanosti. Ova gospođa koja se nalazila u središtu oluje raznovrsnih narativa zapadnog svijeta je jasno potvrdila da „nikad nije istraživala virus SARS-Cov-2 ili imala kontakt s njim, niti je znala da postoji taj virus“. Također je rekla kako je retorika američkog predsjednika „sasvim suprotna činjenicama“ te joj je „naškodila i negativno utjecala na njen rad i život. Duguje nam ispriku“.

— Teorija zavjere: vizitkarta američke administracije

Zbog neuspjeha u borbi protiv epidemije i nerazumne žurne obnove gospodarstva, u mnogim državama SAD-a se u ovom razdoblju događa nagli skok epidemije. Istovremeno, američki BDP je u drugom tromjesečju naglo pao za 32,9% što je pogoršalo život građana te zemlje. Prema novoobjavljenim rezultatima ankete koju su proveli ABC News i IPSOS, stopa podrške američkom predsjedniku u borbi protiv epidemije je pala na 34%. Kao što je Stephen Roach, visoki istraživač Sveučilišta Yale i nekadašnji predsjednik Morgan Stanleyja za Aziju napisao u članku objavljenom 4. kolovoza, teorije zavjere su dugoročna vizitkarta ovog saziva američke administracije.

— „Sposobnost za suradnju: pravi test za velike sile“

U današnjem 21. stoljeću će bilo tko izaziva novi Hladni rat stajati na suprotnoj strani povijesnog napretka, čime će naškoditi sebi i drugima. Ezra Feivel Vogel, profesor sa Sveučilišta Harvard je rekao kako „definicija Kine kao neprijatelja nije u skladu s interesima SAD-a“. Robert B. Zoellick, bivši trgovinski predstavnik i zamjenik državnog tajnika SAD-a smatra kako su ljudi koji zagovaraju novi Hladni rat izbrisali plodove američko-kineske suradnje, a varanje sebe i drugih će samo uzrokovati opasnu diplomaciju. Kada agresivni američki političari pričaju laži, cijeli svijet shvaća da njihovu napetost zapravo izazivaju nesposobnost za rješavanje problema i sebičnost.

Nedavno je Lee Hsien Loong, premijer Singapura u članku u časopisu „Foreign Affairs“ istaknuo kako je „normalno da među velikim silama postoji konkurencija, ali sposobnost za suradnju je tek pravi test za njihovo upravljanje zemljama“. Doista se u ovom trenutku sve zemlje suočavaju s istim zadatkom tj. borbom protiv pandemije i oporavkom gospodarstva te su jedinstvo i suradnja najsnažnije oružje, a Kina i SAD kao dvije velike zemlje posebno moraju nositi tu odgovornost. Predlažemo da pojedini američki političari odustaju od igara blaćenja Kine i vrate se pravednom putu dijaloga i suradnje. Bilo kakve provokacije antagonizama će završiti neuspješno, a bilo tko tko izazove novi Hladni rat će postati prava sramota čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.