„Prije izbijanja pandemije bolesti COVID-19 su SAD bile glavni pokretač rasta globalnog gospodarstva, a sad se suočavaju s rizikom da postanu najveći teret svjetskom gospodarstvu.“ Nedavno je u članku napisala Shrutee Sarkar, novinarka novinske agencije Reuters.

— „Tromjesečje s najgorim pokazateljima u povijesti SAD-a“

Tijekom pandemije COVID-19 Federalne rezerve, unatoč obećanju da će poticajnim mjerama bez ograničenja poduprijeti održavanje najvećeg svjetskog gospodarstva, ipak nisu mogle zaustaviti pad američkog gospodarstva s litice. Od ožujka ove godine je kumulativan broj nezaposlenih u SAD-u već premašio 51 milijun. Američki BDP je u drugom tromjesečju na godišnjoj razini pao za 32,9% što je najveći pad od 1947. kada su SAD počele bilježiti taj pokazatelj. Američki politički portal „Politico“ je, citirajući analizu deviznog poduzeća OANDA objavio: “Očito je da je riječ o tromjesečju s najgorim pokazateljima u našoj povijesti“. „The Washington Post“ je također prokomentirao da „oporavak američkog gospodarstva doživljava neuspjeh“. Dva dana nakon objave podatke o drugom tromjesečju u SAD-u je Fitch Rating, međunarodna institucija za ocjenjivanje, spustila očekivanje američkog gospodarskog razvoja sa „stabilnog“ na „negativno“.

— U borbi protiv virusa — Znanost? Ne! Politika? Daaa!!

Kako je pandemija mogla uzrokovati tako veliki pad američkog gospodarstva?

Kao što su mnogi analitičari ustvrdili, najfatalnija i također najsmješnija pogreška koju je napravila američka administracija je borba protiv virusa politikom, a ne znanošću. Na početku su njihovi dužnosnici ublažavali stvarnu ozbiljnosti epidemije, ignorirajući prijedloge i upozorenja stručnjaka. Zatim je federalna administracija prebacila odgovornost lokalnim vlastima i žurno tražila obnovu rada, prije nego što je situacija stavljena pod kontrolu. Što više, osim što je navikla prebacivati odgovornost za širenje epidemije drugim zemljama, američka administracija sve do danas nije proglasila obavezno nošenje maski u zemlji. Američka administracija je mogla uz pomoć svojih razvijenih uvjeta kvalitetno reagirati na pandemiju, ali sadašnji su rezultati gubitak kontrole i nagli rast nezaposlenosti. Britanski list „The Guardian“ je 3. kolovoza prokomentirao da su Trumpove laži trajale 5 mjeseci i da je upravo on glavni krivac za širenje epidemije i pad gospodarstva.

— Cijeli svijet u opasnosti zbog SAD-a

Što je još groznije, rezultati nerazumnog djelovanja američke administracije su već utjecali na cijeli svijet i uvlače ga u veliku nevolju.

Kad je riječ o pandemiji, SAD, ne samo da izbjegavaju odgovornost velike sile, već i igraju destruktivnu ulogu u međunarodnoj suradnji protiv pandemije, dajući sve od sebe za opstrukciju sigurnosti javnog zdravstva svijeta. Tijekom ključnih trenutaka u globalnoj borbi protiv pandemije su se SAD povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije i time teško oslabile nastojanja u borbi drugih zemalja diljem svijeta. Osim toga, Amerika s jedne strane odbija financirati suradnju u razvoju i istraživanju cjepiva, a s druge predstavlja prijetnju namjeravajući otkupiti ili preuzeti apsolutne privilegije za korištenje cjepiva. Elizabeth Cousens, predsjednica Zaklade UN-a je kritizirala SAD jer narušavaju globalnu borbu protiv pandemije COVID-19, zbog čega je cijeli svijet u opasnosti.

— No, ipak velikim naporima blate Kinu

Kad je riječ o gospodarstvu, SAD upravo postaju glavni rizik za oporavak svjetskog gospodarstva. Kao prvo, s obzirom da američko gospodarstvo čini četvrtinu svjetskog, njegova bi depresija zadala ogroman udarac svjetskom gospodarstvu. Osim toga, pandemija predstavlja veliki udarac za ugostiteljstvo, turizam i druge djelatnosti i slab poslovni okoliš bi smanjio i vanjske investicije američkih poduzeća. Do svibnja ove godine, obujam uvoza u SAD se smanjio za 176 milijardi dolara, odnosno 13%. Hongkonški list „South China Morning Post“ je 3. kolovoza prokomentirao da tijekom pandemije, američkog predsjednika više zanima „blaćenje Kine“ od toga da bude „odgovoran sudionik“.

Do ovog ovom trenutka je broj oboljelih od bolesti COVID-19 u SAD-u premašio 4,7 milijuna, s više od 150 tisuća umrlih, a epidemija se i dalje širi. Američki mediji i medicinski stručnjaci su više puta upozorili da će, procjenjujući prema sadašnjoj situaciji, bez uvođenja pravovremenih učinkovitih mjera, SAD pogoditi novi skok epidemije koji zemlja više neće moći izdržati. Činjenice su dokazale kako je pod vodstvom američkih političara s osobnim interesima kao prioritetom „super sila“ zapala u više nevolja i kako ovi ljudi zapravo ugrožavaju svoju zemlju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.