Najnovija kineska izmjena kataloga tehnologija koje su podložne izvoznim zabranama ili ograničenjima najavljuje kako će Kina proširiti tehnološke razmjene s inozemstvom na temeljima zaštite nacionalne sigurnosti, istaknuo je stručnjak.

Izmijenjeni katalog, koji su u petak zajednički objavili Ministarstvo trgovine i Ministarstvo znanosti i tehnologije, je s popisa zabrane izvoza uklonio četiri stavke, uključujući mikrobno gnojivo i tehnologije za proizvodnju kofeina.

Iz kataloga je također uklonjeno pet stavki podložnih zabrani izvoza, uključujući tehnologiju cjepiva protiv bolesti Newcastle i softver vatrozida za informacijsku sigurnost.

U katalog su ukupno dodane 23 stavke podložne izvoznim ograničenjima, a za 21 stavku su izmijenjeni tehnički parametri.

Uvođenje negativnih popisa za izvoz tehnologije je postalo uobičajena međunarodna praksa, rekao je profesor Cui Fan sa Sveučilišta međunarodnog poslovanja i ekonomije,

Od posljednje izmjene kataloga 2008., neke tehnologije koje su podložne izvoznim zabranama ili ograničenjima nisu više bitne, dok se neprestano javljaju nove tehnologije, što čini sukladne prilagodbe kataloga nužnim, rekao je Cui.

Kako je istaknuo Cui, kineski sustav upravljanja uvozom i izvozom tehnologije se nastavlja unapređivati, a Kina podržava međunarodnu suradnju u znanstveno-tehnološkoj inovaciji i širenje otvaranja znanstveno-tehnološkog sektora.

“Kina ne podržava takozvano razdvajanje,” rekao je Cui.

“Samo dok se pridržavamo ukupnog koncepta nacionalne sigurnosti možemo ostvariti stabilan i dugoročan razvoj u otvaranju tehničkog sektora,” rekao je Cui.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.