Trećeg rujna se obilježava 75. obljetnica pobjede u Kineskom narodnom ratu otpora protiv japanske agresije i Svjetskom antifašističkom ratu. Kineski narod je, u 14-godišnjem krvavom i žestokom ratu s cijenom do više od 35 milijuna poginulih i ranjenih, na kraju postigao pobjedu i ostvario ogroman doprinos krajnjoj pobjedi u Svjetskom antifašističkom ratu. Povijest je najbolja lekcija za budućnost, a čovječanstvo, koje je doživjelo bol i muku, nikad ne želi ponoviti tu katastrofu, a mir i razvoj su postali trend današnjeg svijeta.

— Pojedini američki političari su zaboravili povijest

No, uznemiravajuće je to što, pod udarima pandemije COVID-19 na političke i gospodarske strukture svijeta, pojedini američki političari djeluju protiv povijesnog trenda i javno zagovaraju novi Hladni rat te potiču podjelu i antagonizam, čime su se svrstali na pogrešnu stranu povijesti. Tom Watkins, savjetnik Centra za inovaciju Kine, iz američke države Michigana je nedavno u intervjuu rekao da, suočena s virusom COVID-19 kao zajedničkim neprijateljem, međunarodna zajednica treba djelovati kao tijekom Antifašističkog rata te okončavajući svađe i optužbe zajedno reagirati na ovu krizu i njen destruktivan utjecaj.

Međutim, nažalost pojedini američki političari su zaboravili povijest i da je njihova domovina, SAD, bila jedna od članova saveza u Drugom svjetskom ratu. Američki državni tajnik Mike Pompeo i njegovi partneri su izdali povijesno nasljeđe koja je svijetu ostavio Svjetski antifašistički rat. Perverzno si i tvrdoglavo dvjema greškama izazvali široke optužbe međunarodne zajednice.

Foto: CFP

— Odbacili su duhovnu tekovinu antifašističkog rata

Prvo, Pompeo i njegovi partneri su odbacili duh jedinstva i suradnje, koji predstavljaju najveću duhovnu tekovinu Svjetskog antifašističkog rata. Od izbijanja pandemije, kineski čelnici su više puta istaknuli da su jedinstvo i suradnja najsnažnije oružje za pobjedu nad pandemijom. Ujedinjeni narod, Svjetska zdravstvena organizacija, druge multilateralne organizacije i čelnici zapadnih zemalja su više puta upozorili američke političare da na politiziraju pandemiju, ističući da međunarodna zajednica moja sinergijom svladati poteškoće.

Foto: CFP

— Suštinska nesuglasica između Kine i SAD: multilateralizam ili unilateralizam

Drugo, Pompeo i njegovi partneri, zanemarujući težnje i potrebe međunarodne zajednice za mirnim razvojem, fabriciraju laži o „kineskoj prijetnji“ i zagovaraju novi Hladni rat s Kinom, čime teško izdaju razvojni trend svijeta. Pobjeda u Svjetskom antifašističkom ratu prije 75 godina je u suštini postignuta zahvaljujući zajedničkoj težnji većine svjetskih zemalja za mirnim razvojem. Kao što je navedeno na početku Povelje UN-a: “Mi, Ujedinjeni narod smo odlučni u spašavanju budućih naraštaja od užasa rata.“ Međunarodna multilateralna pravila s UN-om kao jezgrom oblikovana nakon Drugog svjetskog rata, su u skladu s demokratizacijskim potrebama međunarodnih odnosa.

Danas svijet prolazi kroz najveće u posljednjih stotinu godina. Nesuglasica ili spor između Kine i SAD na kraju krajeva se radi o pridržavanju multilateralizma ili unilateralima, suradnji jedinstvom i sinergijom ili ratovanju zbog nulte sume. Američki političari stavljaju osobne interese iznad zajedničkih interesa međunarodne zajednice i uznemiravajući svijet, izazivaju antagonizam i sukobe, a njihovo ponašanje bez sumnje predstavlja izdaju povijesti, što će povijest kazniti.

— Neponavljanje tragedije je zajednička odgovornost

Kad je riječ o cijelom svijetu, ne ponavljanje tragedija je zajednička odgovornost svih strana. Danas, kada obilježimo 75. obljetnicu pobjede u Kineskom narodnom ratu otpora protiv japanske agresije i pobjede u Svjetskom antifašističkom ratu, trebamo shvatiti da jedino kad sve zemlje zajedno štite međunarodni poredak i sustav s UN-om kao jezgrom, možemo aktivno oblikovati novi modalitet međunarodnih odnosa u kojima se uvažava jedinstvo i višestrano zadovoljstvo i zajedno unaprijediti mir i razvoj svijeta, što če pokazatiu da smo ozbiljno učili iz lekcija povijesti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.