Prema riječima glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova će kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovati na video konferenciji visokog nivoa povodom 75. godišnjice osnutka Ujedinjenih naroda (UN-a) i održati važan govor. Prije pet godina je Xi prisustvovao na samitu povodom 70. godišnjice osnutka UN-a kada je govorio o izgradnji novih suradničkih partnerskih odnosa radi uzajamne koristi i zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu, čime je iznio kinesku strategiju za dubinsku reformu globalnog sustava upravljanja.

Xi Jinping je kroz protekle godine, koristeći brojne međunarodne nastupe, neprekidno objašnjavao ideju o zajednici čovječanstva koja dijeli sudbinu te filozofskim pričama objašnjavao svijetu kako kineski narod želi s drugim narodima graditi harmoničan svijet.

„U svijetu ne postoji Tukididova zamka. Međutim, pogrešno shvaćanje među velikim zemljama, može stvoriti Tukididovu zamku“, rekao je Xi.

Takozvana Tukididova zamka je teorija prema kojoj će se trenutna dominanta sila uplašiti uspona druge sile, što će pokušati suzbiti svim raspoloživim sredstvima. Kako to izbjeći? Xi Jinping je rekao : „Između zemljama se trebaju izgraditi odnosi koji sadrže dijalog i partnerstvo, a ne protivljenje i sukobe. Velike zemlje trebaju poštovati ključne interese i glavne brige drugih, te kontrolirati nesuglasice i nastojati izgraditi uzajamno poštovanje te suradničke i uzajamno korisne odnose. Tukididovu zamku možemo izbjeći samo ako budemo iskreni i održavamo kontakte“, rekao je Xi.

Najvažniji značaj izgradnje zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu je održavanje kulturnih razmjena i izgradnja otvorenog i sveobuhvatnog svijeta. Kako je rekao Xi, na svijetu ima više od 200 zemalja i regija te 2500 naroda i brojnih religija. „Teško je zamisliti da imamo samo jedan način života, jedan jezik te jednu vrstu glazbe i odjeće.“

Izgradnje zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu je uzvišen cilj, za čije je realiziranje potrebno generacijama ulagati napore. Kina je voljna održavati konzultacije i dijalog s raznim stranama te zajednički graditi čist i lijep svijet s dugotrajnim mirom, stalnom sigurnošću i zajedničkim prosperitetom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.