Zhang Jun, stalni kineski predstavnik pri Ujedinjenim narodima (UN-u), je u nedjelju izrazio protivljenje jednostranoj najavi SAD-a o povratku UN-ovih sankcija Iranu.

Zhang je navedeno izjavio u pismu predsjedniku Sigurnosnog vijeća i glavnom tajniku UN-a nakon što su SAD najavile sankcije u subotu.

U pismu je Zhang istaknuo kako su se Sjedinjene Američke Države u svibnju 2018. jednostrano povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja i više ne sudjeluju u njemu. Zbog toga je za Sjedinjene Američke Države nelegitimno pokretati mehanizam povrata sankcija.

Trinaest članica Vijeća sigurnosti je ranije pisalo predsjedniku vijeća i jasno izrazilo kako bilo kakva odluka ili akcija prouzročena pismom SAD-a neće imati bilo kakav pravni, politički ili praktični učinak. Njihovo mišljenje je također odrazio predsjednik u zaključku 25. kolovoza, rekao je Zhang.

Kina je posvećena održavanju uspješnosti Zajedničkog sveobuhvatnog plan djelovanja i autoriteta rezolucije Vijeća sigurnosti te će ulagati neumorne napore radi političkog rješenja iranskog nuklearnog pitanja, naglasio je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.