Kineska vlada je 18. rujna prvi puta objavila tematsku bijelu knjigu, sveobuhvatno se osvrćući na 30-godišnje sudjelovanje kineske vojske u mirovnim misijama UN-a i njene doprinose te je sustavno izložila kineske politike i stav oko sudjelovanja u mirovnim misijama UN-a i rezultate pridržavanja svog obećanja s Mirovnog samita UN-a. U bijeloj knjizi je velikim brojem činjenica dokazano kako je kineska vojska ključna snaga u mirovnim misijama UN-a, čime je opovrgnuta apsurdna retorika američkih političara o tzv. „vojnoj prijetnji iz Kine“.

【Objavljena bijela knjiga „Kineske oružane snage: 30 godina mirovnih operacija UN-a“】

Kao jedna od osnivačica UN-a, Kina dosljedno i odlučno štiti međunarodni sustav s UN-om kao jezgrom i nosi potrebnu međunarodnu odgovornost. Bijela knjiga naslovljena „Kineske oružane snage: 30 godina mirovnih operacija UN-a“ je pružila osvrt na kinesko sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a od 1990. te je istaknula kako je kineska vojska ostvarila velike doprinose mirnom rješavanju sporova, očuvanju mira i stabilnosti regije te unaprjeđenjima društvenog i gospodarskog razvoja zemalja u kojima je djelovala.

【Kina: druga najveća prinosnica proračuna za mirovne misijama i zemlja koja šalje najviše postrojbi među stalnim članicama Vijeća sigurnosti】

Na primjer, Kina je trenutno je druga najveća prinosnica proračuna mirovnih misija UN-a, kao i zemlja koja šalje najviše postrojbi među stalnim članicama Vijeća sigurnosti. Kineska vojska odlučno ispunjava svrhu i načela Povelje UN-a i poslala je preko 40 000 mirovnjaka u 25 mirovnih misija UN-a, šesnaest kineskih vojnih mirovnjaka je žrtvovalo svoje živote na prvoj liniji mirovnih misija, ukupno je više od 1 000 kineskih vojnikinja sudjelovalo u mirovnim misijama, a u kolovozu 2020. je 2 521 kineski vojni mirovnjak služio u 8 mirovnih misija UN-a i u UNHQ-u. Svi ovi podaci pokazuju kako su kineski mirovnjaci donijeli mir i nadu građanima zemalja pogođenih ratovima, što predstavlja pravednu snagu za zajednički razvoj.

Uz razvoj i promjenu međunarodne situacije i potreba poslova UN-a, Kina neprestano produbljuje i širi sudjelovanje u mirovnim misijama. Naročito je nakon izjave kineskog predsjednika Xi Jinpinga o 6 obećanja Kine za podršku mirovnim misijama UN-a na Mirovnom samitu u rujnu 2015, kineska vojska, u duhu izgradnje zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva, povećala podršku mirovnim misijama UN-a i svoje sudjelovanje u tim misijama. U proteklih pet godina je Kina osigurala 20 programa stručne obuke za preko 1500 mirovnjaka iz više od 60 zemalja. Kineska vojska je pomogla oblikovanju afričkih rezervnih snaga i afričkog kapaciteta za neposredni odgovor na krizu, a Kina je Afričkoj uniji uputila pomoć i donacije, uključujući vojnu opremu i zalihe te provela obuku nakon isporuke opreme. Osim toga je Kina je uspostavila zakladu za mir i razvoj Kine i UN-a.

【Kina osvaja visoko priznanje međunarodne zajednice】

Kineska vojska je svojim potezima i doprinosima osvojila visoko priznanje UN-a i međunarodne zajednice. Atul Khare, zamjenik generalnog tajnika UN-a je prokomentirao da je Kina važna snaga za potporu mirovnim misijama UN-a i multilateralizmu. General-pukovnik Carlos Humberto Loitey, vojni savjetnik generalnog tajnika UN-a, je rekao kako je

„kineski doprinos mirovnim misijama zavrijedio veliku promociju. Bez važne kineske podrške, mirovne misije UN-a ne bi mogle postići tako velik uspjeh kao sada.“ Trideset i prvog svibnja 2016. je kineski mirovnjak Shen Liangliang ubijen kada je pokušavao spriječiti ulazak terorističkog vozila natovarenog eksplozivom u kamp UN-a i mnogo inozemnih kolega je izrazilo žalost i tugu te pohvalu profesionalnoj kvaliteti kineskih mirovnih snaga.

Trenutno se u svijetu odvijaju velike promjena nezabilježene u proteklih stotinu godina, a pandemija bolesti COVID-19 je pojačala nestabilnost i nesigurnost međunarodne sigurnosne situacije i u takvom trenutku je posebno potrebno da razne zemlje zajedno nose odgovornost za zaštitu svjetskog mira. No ogorčuje to što pojedini američki političari, na čelu s Mikeom Pompeom, ne samo da izbjegava svoju međunarodnu odgovornost, već i s ideološkim predrasudama blate Kina da „jača vojnu silu opravdanjem mirovnih misija“ i „povećava vojnu prisutnost u inozemstvu.“ Sjedinjene Američke države mobiliziraju vojnu silu prema regiji Azije i Pacifika, povećavajući napetosti u regiji te izazivaju ideološki antagonizam i prijete novim Hladnom ratom, namjeravajući svijet odgurati u nove nestabilnosti i podjele. Činjenice su pokazale kako su upravo ovi američki političari pokretači regionalnih nestabilnosti te rušioci međunarodnog poretka i svjetskog mira. Namjeravali su uz pomoć nereda sačuvati status u vrhu svijeta i ostvariti svoje interese, ali su postali grešnici povijesti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.