Kina poziva Sjedinjene Američke Države da obustave prodaju oružja i vojne kontakte s Tajvanom te otkažu relevantne planove za prodaju oružja, kako bi izbjegli daljnju štetu odnosima Kine i SAD-a i miru i stabilnosti preko Tajvanskog tjesnaca, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Zhao Lijian je navedeno rekao kada su ga upitali za komentar novo odobrenih planova Sjedinjenih Američkih Država za prodaju tri oružana sustava vrijedna 1,8 milijardu američkih dolara Tajvanu.

Zhao je rekao kako američka prodaja oružja Tajvanu ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička službena priopćenja Kine i SAD-a, naročito Priopćenje od 17. kolovoza, teško se upliće u unutarnje poslove Kine te narušava kineske suverenitet i sigurnosne interese.

“Potez je poslao duboko pogrešne signale separatističkim snagama koje se zalažu za “neovisnost Tajvana” i ugrozio odnose Kine i SAD-a, kao i mir i stabilnost preko Tajvanskog tjesnaca,” rekao je glasnogovornik na dnevnoj tiskovnoj konferenciji. “Kina se tome čvrsto protivi.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.