Američki političari blaćenjem inicijative Pojas i put sramote sebe

Američki državni tajnik Mike Pompeo je 25. listopada započeo posjete Indiji, Šri Lanki, Maldivima i Indoneziji. Analitičari smatraju kako je glavni cilj posjeta poticanje spomenutih zemalja na zajedničko protivljenje Kini. Zapravo, u posljednje vrijeme na različitim međunarodnim događanjima, Pompeo uvijek napada i blati Kinu. Posebno je uporno fabricirao i širio laž kako inicijativa Pojas i put predstavlja dužničku zamku, pokušavajući zaustaviti suradnju drugih zemalja s Kinom, što je izazvalo protivljenje međunarodne zajednice.

— Američki političari ljubomorni na najpopularnije svjetsko javno dobro

Poznato je kako je inicijativa Pojas i put javno dobro koje je Kina pružila svijetu. Do svibnja ove godine je ukupno je 138 zemalja i 30 međunarodnih organizacija potpisalo 200 suradničkih dokumenata s Kinom u okviru inicijative Pojas i put. Tim potezima je međunarodna zajednica izrazila povjerenje i podršku Inicijativi „Pojas i put“. No, suočeni s najpopularnijim svjetskim javnim dobrom su američki političari s mentalitetom Hladnog rata fabricirali laž o tzv. dužničkoj zamci, pokušavajući ugroziti međunarodnu suradnju.

 

Foto: CFP

— Plenković pred Pompeom pohvalio inicijativu Pojas i put

Nedavno je tijekom posjeta Europi i na raznim međunarodnim sastancima Pompeo više puta zastrašivao povezane zemlje kako Kina kreditima naglo povećava dugove zemalja duž Pojasa i puta, koje potom padaju u zamku. No, nisu mu svi povjerovali, a neki su na licu mjesta odmah opovrgnuli riječi američkog državnog tajnika. Na primjer, početkom ovog mjeseca je na sastanku s Pompeom hrvatski premijer Andrej Plenković visoko ocijenio Inicijativu Pojas i put, govoreći kako je Kina globalni akter koji je mudro uspostavio platformu za održavanje odnosa, političkih dijaloga i gospodarskog okvira sa zemljama srednje i istočne Europe“. Gotabhaja Radžapaksa, predsjednik Šri Lanke, je nedavno ponovio kako priče da je „Kina postavila dužničku zamku Šri Lanki“ nisu istina, a Kina je u velikoj mjeri doprinijela razvoju i izgradnji te zemlje. Američka televizija CNN je više puta u razgovoru s Uhuruom Kenyattom, predsjednikom Kenije, namjerno spomenula „kineski dug,“ što je Keyatta opovrgnuo govoreći, „posudili smo novac od Kine, ali i od SAD-a.“ Očito je da je međunarodnoj zajednici više nego jasno kako Pompeo i njegovi partneri fabriciraju laži o dužničkoj zamci, što će samo završiti neuspjehom.

Foto: CFP

— Do sad nijedna zemlja nije pala u tzv. dužničku zamku zbog suradnje s Kinom

No, jesu li zemlje sudionice doista pale u tzv. dužničku zamku? Činjenice su najbolji dokaz. Od 2013., kada je pokrenuta inicijativa, je Kina je neprestano surađivala s raznim zemljama u razvoju na temeljima međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi i u okviru svojih sposobnosti pružala pomoć bez ikakvih političkih uvjeta, čime je znatno unaprijedila razvoj lokalnih gospodarstava i društava te poboljšala živote građana, što su pozdravile razne strane. Prema statistici, u dugovima povezanih regija i zemalja, kineski dug čin samo vrlo mali dio, a do sad nijedna zemlja je pala u tzv. dužničku zamku zbog suradnje s Kinom.

— SAD i njihova poduzeća i banke su postavili dužničku zamku Africi

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda je na kraju 2019. 40% afričkih zemalja bilo u teškoj dužničkoj situaciji, ali većina zajmodavaca su banke i poduzeća iz europskih i američkih zemalja. To znači kako su upravo zapadne zemlje na čelu sa SAD-om uvukle afričke zemlje u dužničku zamku. Kao što je objavio Herald, vodeći list u Zimbabveu, upravo su SAD krivac za dužničku zamku.

Što zapravo Pojas i put znači svijetu? U proteklih 7 godina smo već dobili odgovor. Bez obzira koliko se Pompeo i njegovi partneri trude u blaćenju, završiti će uzaludno. Ako ne žele pomoći zemljama u razvoju u izgradnji infrastrukture i razvoju gospodarstva vlastitim sredstvima, onda bi bilo bolje da samo gledaju što rade drugi, a ne provode razdruživanje među zemljama i zaustavljaju razvoj drugih zemalja. Opstruiranje drugih dok sami ne žele ništa uraditi je zlonamjerno ponašanje kojim će samo osramotiti sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.