SAD: Licemjerni „zaštitnik okoliša“

U posljednje vrijeme pojedini američki političari radi političkih ciljeva zlonamjerno izazivaju senzacije oko klimatskih promjena i zaštite okoliša te neprestano blate Kinu, pokušavajući skrenuti svjetsku pozornost i sakriti svoje zločine u pitanju okoliša. No, njihovi potezi su omogućili međunarodnoj zajednici da jasnije shvati kako ovaj tzv. „zaštitnik okoliša“ izbjegava međunarodnu odgovornost i šteti globalnom upravljanju okolišem. Kao što su analitičari istaknuli, SAD su priznate kao svjetski najveći rušilac i stvaratelj problema u međunarodnoj suradnji oko zaštite okoliša.

— Kinesko MVP: „Izvješće o šteti SAD-a na okolišu“ i „Izvješće o američkoj šteti globalnom upravljanju okolišem“

Povukle su se iz Pariškog sporazuma, odbijaju preuzeti međunarodnu odgovornost, bile su odsutne na multilateralnoj konvenciji o pitanjima okoliša koja pokriva više područja, opstruiraju multilateralni proces zaštite okoliše … Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je nedavno na svom portalu objavilo „Izvješće o šteti SAD-a na okolišu“ i „Izvješće o američkoj šteti globalnom upravljanju okolišem“ u kojima je nepobitnim činjenicama i podacima nabrojalo zločine SAD-a u pitanju okoliša.

Smanjenje otpuštanja u SAD-u, zemlji s najvećim otpuštanjem stakleničkih plinova u povijesti i zemlji s trenutnim drugim najvećim otpuštanjem, je važan čimbenik koji utječe na rezultat globalnog upravljanja okolišem. No, trenutni saziv američke administracije je naglo „krenuo unatrag“ u politici za okoliš. Prema statistici američkog lista New York Times je tijekom svog mandata američka administracija izravno ili na drugi način ukinula 70 važnih mjera u vezi okoliša, a istovremeno je za 30-tak mjera ukidanje u tijeku. Američka konzultantska tvrtka Rhodium Group je u siječnju objavila izvješće u kojem je navedeno kako je količina otpuštanja stakleničkih plinova u 2019. bila veća nego u 2016. te ta zemlja neće moći ispuniti obvezu iz Kopenhagenskog sporazuma, potpisanog u 2009., da će do kraja 2020. smanjiti otpuštanje za 17%.

— SAD: osujetile konsenzus G20 o klimatskim promjenama, povukle se iz Pariškog sporazuma, duguju članarinu u iznosu 13,547 milijuna eura

Američki čelnici su više puta javno rekli kako je globalno zatopljenje laž i više puta su osujetili konsenzus koji su zemlje G20 postigle oko klime, čime su znatno oslabili pozitivno vodstvo G20 u ovom pitanju. Do sada su SAD jedina ugovorna strana koja se povukla iz Pariškog sporazuma, što je imalo neizmjeran negativni utjecaj na nastavak provođenja i ispunjenje cilja kontrole temperature. Osim toga, SAD do sada nisu ratificirale „Protokol iz Kyota“ te dozvoljavaju brzi rast otpuštanja ugljikovih spojeva.

Istovremeno, SAD svjetskom upravljanju okolišem ne doprinose ni snagom ni sredstvima. Prema podacima SAD duguju najviše članarina u povijesti Globalne zaklade za okoliš (eng. Global Environment Fund, GEF), odnosno 111 milijuna dolara. Do 2018. su SAD Okvirnoj konvenciji o klimatskim promjenama UN-a ukupno dugovale članarinu u iznosu 13,547 milijuna eura.

— Vlastiti interesi iznad javnih interesa čovječanstva: pravo lice tzv. „zaštitnika okoliša“

Niz sebičnih poteza je SAD-u skinuo masku tzv. „zaštitnika okoliša“ i činjenicu kako stavljaju sebične političke interese iznad javnih interesa čovječanstva, što su pravi činovi unilateralizma i hegemonizma. Britanski list Guardian je prokomentirao kako su u kritičnom pitanju koje odlučuje opstanak našeg planeta, pojedini američki političari naglo krenuli unatrag. Francuska vlada je također nedavno od jedne domaće tvrtke zatražila odlaganje potpisivanja ugovora o uvozu ukapljenog plina iz SAD-a iz razloga što američka administracija neprestano ublažava ekološku kontrolu i nadzor nad razvojem energetike, pa bi uvoz ukapljenog plina SAD-a mogao naštetiti nastojanjima EU-a u reakciji na klimatske promjene.

Postoji samo jedna Zemlja. Zaštita okoliša i održivi razvoj su zajednička odgovornost svih zemalja. U suštini, Kina, EU i druge glavne zemlje i organizacije pozitivno reagiraju na pozive UN-a i s gledišta dugoročnih interesa cijelog čovječanstva ostvaruju ciljeve zaštite okoliša i neprestano preuzimaju odgovornost. Do ovog trenutka je Kina, ranije i više od predviđenog, ispunila ciljeve akcijskog plana za okoliš za 2020. Na općoj raspravi 75. saziva Opće skupštine UN-a 22. rujna je kineski predsjednik rekao kako se Kina trudi postići vrhunac otpuštanja do 2030. i do 2060. ostvariti ugljičnu neutralnost. To je ozbiljno obećanje i praktičan doprinos Kine čistom i lijepom svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.