U Pekingu izloženi predmeti iz 3000 godina starog nalazišta

Nacionalni muzej Kine u Pekingu je izložio širok raspon arheoloških nalaza koji potječu iz dinastije Shang (1600.-1046. pr.n.e.). Izložba, nazvana “Slava Hedonga,” sadrži preko 170 predmeta iskopanih na nalazištu Jiuwutou u sjevernoj kineskoj pokrajini Shanxi.

Hedong, što doslovno znači “istočno od rijeke,” se odnosi na jugozapadni dio pokrajine Shanxi gdje se srednji tok Žute rijeke okreće sa sjevera prema istoku. Poznat je kao koljevka kineske civilizacije u drevnim vremenima te je mjesto gdje je smješteno nalazište Jiuwutou.

Arheološko nalazište je groblje za plemstvo iz kasne dinastije Shang. Arheološka iskapanja su započela u kolovozu 2017. kada je u regiji iskopano stotine brončanih posuda, lonaca, predmeta od kostiju i ostalih važnih kulturnih ostataka.

Iskopavanje nalazišta Jiuwutou je bilo veliki proboj za arheološko proučavanje dinastije Shang. Kasnije je nalazište uvršteno na popis Kineskih vodećih 10 arheoloških otkrića 2018.

Osim izložaka, izložba također prikazuje složeni znanstveni proces arheološkog iskopavanja nalazišta Jiuwutou, kroz 3D prikaze, fotografije i videa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.