Američki političari koji se nerazumno igraju vatrom na Tajvanu neće pronaći sreću

Nakon prošlotjednog odobrenja prodaje tri oružna sustava kineskom Tajvanu je američka administracija je nedavno također odobrila prodaju 100 kompletnih obranih obalnih sustava „Harpoon“ Tajvanu, čija je vrijednost oko 2,4 milijarde američkih dolara. Očito je da SAD ususret predsjedničkim izborima pokušavaju prodajom oružja Tajvanu izazvati napetosti između dviju obala Tajvanskog tjesnaca, čime bi odvratile pozornost i suzbile razvoj Kine. Kina je posljednjih dana poduzela ciljane protumjere i o sljedećem koraku će odlučiti temeljem najnovijeg razvoja situacije, ali će zasigurno odlučno osujetiti bilo kakve pokušaje narušavanja ujedinjenja zemlje.

— Princip jedne Kine: politička osnova ali i najvažnije i najosjetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima

Princip jedne Kine je politička osnova kinesko-američkih odnosa, a tajvansko pitanje je u vezi sa suštinskim interesima Kine i također predstavlja najvažnije i najosjetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima. Međutim, pojedini političari iz Washingtona neprestano prelaze tu „crvenu liniju“, podržavaju administraciju Demokratske napredne stranke na Tajvanu i pristaše nezavisnosti Tajvana te uzrokuju neprestanu eskalaciju napetosti na Tajvanskom tjesnacu. Posebno u posljednje vrijeme, SAD odlaze još dalje u tajvanskom pitanju te su poslale visoku delegaciju na Tajvanu, prošle ratnim brodom kroz Tajvanski tjesnac i odobrile prodaju oružja, a pojedini američki političari očekuju da će na takav način prijetiti i zastrašiti Kinu.

— Kineski narod je miroljubiv, ali nikako neće dozvoliti narušavanje suvereniteta i sigurnosnih interesa

Kineski narod je miroljubiv, ali nikako neće dozvoliti narušavanje suvereniteta i sigurnosnih interesa. Prije nekoliko dana je Kina uvela sankcije tvrtkama Lockheed Martin, Boeing Integratedu Defens Systems, Raytheon te drugim američkim poduzećima, osobama i entitetima, radi zaštite državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ako SAD nastave opasnim potezima pogoršavati situaciju na Tajvanskom tjesnacu, sigurno će naići na daljnje protumjere. U ovom pitanju je američkim političarima bolje da ne očekuju kako će pronaći sreću.

— Tajvan je u očima američkih političara samo šahovska figura i instrument

Što se tiče ljudi koji se zalažu za nezavisnost Tajvana te pokušavaju povećati svoju važnost i mogućnosti uz pomoć inozemnih snaga i očekuju da će se kupovinom oružja povezati sa SAD-om u strateškim interesima, trebaju znati kako je u očima američkih političara Tajvan samo šahovska figura i instrument koji koriste kada im treba, a odbacuju nakon korištenja. Kao što su kritizirali tajvanski mediji, radi tzv. „obrambenih potreba“ će u sljedećih nekoliko godina Tajvan potrošiti 760 milijardi novih tajvanskih dolara (1 američki dolar je oko 28,58 novih tajvanskih dolara) za nabavu oružja, „ali isplati li se kupovinom oružja žrtvovati život građana i gospodarstvo?“ U suštini, što više pokušavaju ostvariti nezavisnost vojnim putem, to više guraju Tajvan u opasnu situaciju.

— Javno mnijenje na Tajvanu očekuje mirni suživot i razmjene s kontinentalnim dijelom Kine

Nedavno su Institut za međunarodnu strategiju Tajvana i Institut za međunarodno istraživanje Tajvana zajednički proveli anketu javnog mnijenja o sigurnosti Tajvanskog tjesnaca u kojoj je 94% ispitanika izrazilo očekivanje mirnog suživota dviju obala tjesnaca, a više od 80% ispitanika se zalaže za razmjene dviju strana, što predstavlja glavnu struju javnog mnijenja na obje obale Tajvanskog tjesnaca. Iako američki političari pokušavaju po svaku cijenu izazvati napetosti, a Demokratska napredna stranka se trudi ostvariti nezavisnost vojnim putem, povijesna tendencija za ujedinjenjem dviju obala Tajvanskog tjesnaca je nezaustavljiva.

Ozbiljno podsjećamo SAD da jasno prepoznaju situaciju i javno mnijenju, odmah otkažu planove prodaje oružja, zaustave vojne kontakte s Tajvanom i uzaludno ne očekuju kako će suzbiti razvoj Kine jačanjem američko-tajvanskih odnosa. Milijarda i 400 milijuna Kineza neće ravnodušno gledati narušavanje državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa, niti neće dozvoliti bilo kome da dijeli teritorij domovine. Oni koji se igraju vatrom na Tajvanskom tjesnacu će zasigurno platiti ogromnu cijenu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.