Kinesko tržište postaje svjetsko tržište

„Kinesko tržište postaje svjetsko tržište koje dijele razne zemlje.“ Četvrtog studenog na svečanosti otvorenja Trećeg Kineskog međunarodnog uvoznog sajma je kineski predsjednik Xi Jinping u obraćanju izrazio spremnost Kine na dijeljenje tržišnih prilika i poticanje oporavka svjetskog gospodarstva.

— Otvaranjem tržišta Kina nudi više mogućnosti svijetu

Dijeljenje tržišnih prilika sa svijetom je bilo obećanje Kine nakon početka provođenja politike reformi i otvaranja prema svijetu. Uz pozadinu pandemije bolesti COVID-19 koja je teško naškodila svjetskom gospodarstvu je to obećanje još dragocjenije. Meng Pu, predsjednik američke tvrtke Qualcomma za kinesko područje, je u intervjuu rekao kako obećanje kineskog predsjednika o nastavku otvaranja kineskog tržišta kroz platformu uvoznog sajma i podršci stranim poduzećima kod pronalaženja prilika u Kini koristi inozemnim poduzećima u sveobuhvatnom produbljenju dugoročne suradnje s kineskim partnerima.

Na ovom Sajmu je kineski predsjednik proglasio 4 nove mjere za sveobuhvatno otvaranje, obećavajući da će Kina nadograditi razinu otvaranja, promicati inovativni razvoj vanjske trgovine, neprestano optimizirati poslovni okoliš te produbiti bilateralnu i multilateralnu suradnju.

Konkretnije govoreći će Kina objaviti negativni popis prekogranične trgovine uslugama, skratiti popis tehnologija čiji je uvoz ograničen, nastaviti usavršavati otvoreni i transparentni pravni sustav za vanjske poslove i trgovinu te neprestano promicati institucionalno otvaranje, čime će za budućnost osigurati dublje otvaranje većih razmjera u još više područja.

Suočena sa slabim oporavkom svjetskog gospodarstva će Kina neprestano povećavati otvaranje u digitalnom gospodarstvu i internetskom sektoru te ubrzavati razvoj prekogranične internetske trgovine i drugih djelatnosti. Istovremeno je Kina spremna za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini na visokoj razini s više zemalja i visokokvalitetnu izgradnju Pojasa i puta s povezanim zemljama.

— Nova razvojna struktura Kine: otvorena dvostruka cirkulacija

Međunarodna zajednica treba bolje razumjeti kako nova razvojna struktura Kine svakako ne predstavlja zatvorenu domaću cirkulaciju, nego otvorenu dvostruku cirkulaciju, odnosno povezivanje domaće cirkulacije s vanjskom trgovinom. Lothar Herrmann, predsjednik i izvršni upravitelj Simensa za širu Kinu je u intervjuu kazao kako Simens u novoj razvojnoj strukturi Kine vidi više novih mogućnosti.

Ove godine se održava već treći Kineski međunarodni sajam uvoza, koji je postao platforma s 4 glavne funkcije: međunarodnom nabavom, promicanjem investicija, kulturnim razmjenama i otvorenom suradnjom. Danas značaj sajma kao svjetskog javnog dobra nije ograničen na poslovanje, veće se proširio u područje kulturne razmjene i suradnje, koje stoji iza robe iz različitih zemalja.

U sljedećih 10 godina se očekuje kako će ukupan obujam kineskog uvoza robe premašiti 22 bilijuna dolara. To ne znači samo da će svijet ostvariti više koristi na tržištu najvećim potencijalom na svijetu, već pokazuje i kako Kina dosljedno nastojati izgraditi zajednicu čovječanstva koja dijeli sudbinu. „Jedan cvijet ne predstavlja proljeće, u proljeću cvjeta svo cvijeće u vrtu.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.