U zajedničkom razvoju, mali proizvodi pokazuju veliku odgovornost

Pivo i kava iz Angole, ručni tepisi iz Irana, sapuni od maslina iz Libanona….na trećem Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu se ne vidi samo čarobna crna tehnologija, već i specijaliteti i ručno izrađeni umjetnički predmeti iz cijelog svijeta, a većih njih dolaze iz zemalja u razvoju i najnerazvijenijih zemalja.

„Kineski međunarodni uvozni sajam je vrata za ulazak na kinesko tržište“, što je već dokazano više puta. Na primjer, umak od paprike iz Ruande je 2018. izložen na prvom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu te je počeo preko e-trgovine ulaziti na kinesko tržište i postao popularna hrana u Kini, što lokalnim poduzećima koja se bave paprikama donosi neprekidne narudžbe.

Postoje brojne slične priče. Na Kineskom međunarodnim uvoznom sajmu je prošle dvije godine sudjelovalo više od 100 malih i srednjih poduzeća u organizaciji UN-a i Svjetske trgovinske organizacije. Kineski međunarodni uvozni sajam se smatra najboljom platformom za ulazak malih i srednjih poduzeća na kinesko tržište.

Kao i ranije, Kina ove godine pruža brojne pogodne uvjete za nerazvijene zemlje, uključujući besplatan paviljon i usluge prijevoza te im je organizirala posebne izložbe za sastanke radi ostvarivanja kontakata i skladišta. Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje 30 najnerazvijenijih zemalja, čija je površina paviljona 4000 kvadratnih metara. To je posebno dragocjeno i složeno s pozadinom epidemije koja je zadala udarac cijelom svijetu u 2020.

Prema podacima koje je u kolovozu objavila Svjetska trgovinska organizacija je globalna trgovina robom zabilježila „povijesni pad“ u drugom tromjesečju ove godine te je bila na najnižoj razini od 2007. Prema predviđanju UN-a, ove godine će se 7,1 milijuna osoba vratiti u ekstremno siromaštvo, a ciljevi održivog razvoja za 2030. se suočavaju s teškim izazovima. Do sada je Kina preboljela utjecaj bolesti COVID-19 i prema planu organizirala Kineski međunarodni uvozni sajam kako bi podijelila tržište i razvojne prilike s drugima, što predstavlja poticaj zemljama koje nemaju dovoljne unutrašnje snage za obnovu gospodarstva. Prema riječima profesora sa Sveučilišta Johannesburg u Južnoj Africi, Kina je raznim mjerama pomagala najnerazvijenijim zemljama pri sudjelovanju na sajmu, što im je praktična podrška u borbi protiv siromaštva.

U stvari, Kina ne pruža samo veliko tržište s najsnažnijim vitalnošću na svijetu, nego i razvojne prilike koje su transparentne i otvorene. Primjerice, najnerazvijenije zemlje na sajmu neće dobiti samo narudžbe, već i unutarnju snagu za razvoj te će bolje sudjelovati u procesu globalizacije i doprinijeti rješavanju deficita. Kineski međunarodni uvozni sajam je poduzeća iz najnerazvijenijih zemalja predstavio poduzećima iz Kine i svijeta, što im donosi prilike za koordinaciju s globalnim trgovinskim sustavom.

Očigledno je da će kineski napori pomoći u poboljšavanju situacije neuravnoteženog razvoja u svijetu. Na svijetu ne postoji nijedan kut koji bi trebao biti zaboravljen i potrebno je realizirati zajednički razvoj, što je dosljedna praksa inicijative za izgradnju sudbinske zajednice čovječanstva.

Kineska poslovica kaže kako „jedan cvijet nije proljeće“. Vidimo kako Kina, od obećanja o pružanju cjepiva protiv bolesti COVID-19 do pomoći najnerazvijenijim zemljama kod sudjelovanja na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, svojim praktičnim ponašanjem pokazuje „oblik“ te ispunjava svoje odgovornosti kao velika zemlja.

U novoobjavljenom četrnaestom Petogodišnjem planu je Kina povećala inovacije, otvaranje i suradnju, što će biti stabilizator svjetskog razvoja slobodne trgovine. Koristeći platformu Kineskog međunarodnog uvoznog sajma Kina naporima gradi svoje unutrašnje tržište kao svjetsko i zajedničko. Kina, koja unaprjeđuje otvaranje i zajednički razvoj, će uvijek biti prilika i nada svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.