Sastanak na vrhu Inicijative Kina + 17

Održava se virtualni sastanak na vrhu Inicijative Kina + 17, a riječ je o suradnji Kine sa sedamnaest država srednje i istočne Europe. Među njima je i Hrvatska, a premijer Andrej Plenković će preko videoveze razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Komentirajući taj sastanak, vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 istaknuo kako je jedina veća kineska investicija koju je Hrvatska dobila ona u vjetropark kraj Senja, dok je kod Pelješkog mosta riječ o novcu Europske unije.

U periodu od 2005. do 2018. mislim da je manje od 90 milijuna eura bilo sve skupa ulaganje iz Kine, pri čemu je ona bila iznimno minoran partner, a ovo ulaganje je bilo namijenjeno prije svega dokazivanju i pokazivanju Kine u momentu kad se očekivalo da će Hrvatska voditi EU tijekom šestomjesečnog predsjedanja, rekao je Avdagić.

Ustvrdio je i da sveobuhvatni sporazum koji je EU potpisao s Kinom zapravo jako malo donosi srednjem i istočnom dijelu EU-a, a puno onima koji su predvodnici izvoza Europe prema Kini.

Avdagić je rekao da je glavnina kineskih investicija u ovom području otišla Srbiji, te da to s jedne strane i koči njihov put prema Europskoj uniji. Iznimno je važno pitanje, dodaje, i kako se te investicije trebaju vraćati investitoru.

Znamo da kineski investitori, pogotovo kad govorimo o infrastrukturi, nisu skloni ulaziti u pretjerano uređeno društvo, i zato u ovom trenutku možemo reći da je Srbija ona koja tu dominira, rekao je Avdagić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.