Xi: Pelješki most je povezni projekt

Premijer Andrej Plenković putem videoveze sudjeluje na sastanku Kina+17. Na skupu s vođama središnje i istočne Europe je i kineski predsjednik Xi Jinping. Predviđene glavne teme sastanka su globalna borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i klimatske promjene.

Plenković je zahvalio kineskim vlastima na pomoći u nabavi zaštitne opreme i drugih potrepština na početku pandemije jer su time spašeni mnogi životi. Poručio je kako je Kina+17 jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije te je komplementarna Europskoj uniji.

Dodao je kako je multilateralna suradnja koja je omogućila pojavu učinkovitog cjepiva i dostupnost dovoljnog broja zaštitne odjeće između ostalog bila ključna da bi se došlo do početka kraja pandemije.

Hrvatska aktivno sudjeluje u ovom okviru suradnje Kine i drugih zemalja i ovo što se događa s Pelješkim mostom je jedan povezni projekt. Unatoč situaciji s COVID-om, ubrzali smo napredak na izgradnji rečenog mosta, rekao je Xi.

Plenković je pak naglasio da će biti potrebna solidarnost u nabavci cjepiva za cijeli svijet, što je ključno za dovršavanje pandemije. Plenković je kazao i kako će suradnja Kine i Europe pružiti priliku za brz i snažan oporavak dviju strana u nadolazećem periodu.

Hrvatska je u tom pogledu posebno usredotočena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i turizma, mobilnosti i malih i srednjih tvrtki, rekao je premijer. Hrvatska pritom zagovara slobodno tržište po jednakim pravilima, reciprocitet u pristupu tržištima, održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, dodao je.

Kao primjer projekata na kakve se Hrvatska želi fokusirati naveo je Pelješki most, kojeg financira EU, a gradi kineska tvrtka, kao i vjetroenergetski projekt NORINCO, najveću kinesku investiciju u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen do kraja 2021. godine kod Senja.

Plenković je istaknuo da se nakon uspješnog sporazuma o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu nada sličnom dogovoru za proizvođače mesa, ribe i meda.

Premijer je kazao kako će se ove godine postići i sporazum između Zagreba, Ljubljane i Slovenije o uspostavljanju 17+1 sportskog centra kojim će Hrvatska postati centar ljetnih, a Slovenija zimskih sportova.

Pekingu je zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dva potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu, pa je uoči Kineske nove godine 12. veljače zaželio da nam godina bika svima donese blagostanje, zdravlje i zadovoljstvo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.