U Pekingu otvoren 9. svjetski mirovni forum

Na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu otvoren je u subotu 9. svjetski mirovni forum (WPF) na kojem je sudjelovalo više od 100 učenjaka iz 12 zemalja, bivši visoki dužnosnici iz zemalja i međunarodnih organizacija te diplomati.

Na temu “Međunarodna sigurnosna suradnja u postpandemijsko doba: podržavanje i prakticiranje multilateralizma”, ovogodišnji forum uključuje teme o inicijativi Pojas i put, globalnom gospodarskom oporavku, globalnom upravljanju i umjetnoj inteligenciji.

“Nadam se da će sudionici moći slobodno govoriti i doprinijeti svojim idejama i mudrosti jačanju međunarodne sigurnosne suradnje, podržavajući multilateralizam i čuvajući svjetski mir”, rekao je Qiu Yong, predsjednik Sveučilišta Tsinghua, na svečanosti otvaranja.

“Ponizno ponavljam svoj poziv svim zemljama i dionicima da udvostruče svoje napore u podizanju suradnje i partnerstva u potrazi za cijepljenjem svijeta, postizanjem UN-ovih ciljeva održivog razvoja i poduzimanjem klimatskih akcija”, rekao je Ban Ki-moon, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda putem video veze na forumu.

Nevladin forum pokrenuli su 2012. Sveučilište Tsinghua i Kineski narodni institut za vanjske poslove.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.