U ključnom trenutku za povijesne odluke, Kina je, kao velika zemlja, svojim prijedlozima pokazala spremnost za snošenje odgovornosti

„Opet je svijet došao na povijesnu prekretnicu. Uvjeren sam da je miroljubiv razvoj čovječanstva neodoljiv.“ Kineski predsjednik Xi Jinping se 21. rujna u Pekingu preko video veze obratio na općoj raspravi na 76. Glavnoj skupštini UN-a, inicirajući niz novih prijedloga i mjera oko jedinstvene borbe protiv pandemije, zatim gospodarskog oporavka, međunarodnih odnosa, usavršavanja globalnog upravljanja i drugih pitanja. Stručnjaci iz raznih zemalja smatraju da je obraćanje kineskog predsjednika označilo smjer razvoja svijeta i pojačalo uvjerenje i snagu svijetu, čime se pokazala i hrabrost, vizija i odgovornost velike zemlje.

Ove godine se obilježava 50. obljetnica obnove zakonitog sjedišta Kine u UN-u. Proteklih 50 godina Kina je, kao stalni član Vijeća sigurnosti UN-a, igrala važnu ulogu u zaštiti položaja UN-a i usavršavanju globalnog upravljanja. Trenutno se u svijetu istodobno događaju nezabilježene promjene u proteklih sto godina, kao i pandemija, i čovječanstvo se opet nalazi u ključnom trenutku za povijesne odluke. Kako se mogu realizirati težnje naroda raznih zemalja za mir i razvoj? Kina je još jednom dala svoje rješenje.

„Moramo svladati pandemiju i pobijediti u ovoj velikoj borbi koja odlučuje o sudbini čovječanstva.“ “Moramo oporaviti gospodarstvo, i unaprijediti snažan, zeleni i zdrav globalni razvoj.“ „Moramo pojačati jedinstvo, i realizirati koncept međunarodnih odnosa koji uvažavaju međusobno poštivanje, suradnju i zadovoljstvo svih strana.“ „Moramo usavršavati globalno upravljanje, i provesti stvarni multilateralizam.“ – Xi je sa spomenuta 4 prijedloga odgovorio na najvažnija i najžurnija pitanja, čime je prikazao opću težnju i zajedničko očekivanje međunarodne zajednice, posebno zemalja u razvoju, i na takav način dao „kineski recept“ za usavršavanje globalnog upravljanja.

Svladavanje pandemije je najhitniji posao. Xi je istaknuo da treba pojačati međunarodnu suradnju u kontroli i sprječavanju pandemije, a potrebno je i da cjepivo bude svjetski dobro. Treba podržavati i sudjelovati u potrazi za porijeklom virusa, a istovremeno je ustvrdio da će Kina nastojati da u godinu dana isporuči 2 milijarde doza stranim zemljama. Obećao je da će, nakon donacije 100 milijuna dolara COVAX-u, ove godine dodatno zemljama u razvoju bespovratno donirati 100 milijuna doza cjepiva. To je prikazalo kako Kina, u okviru svojih sposobnosti, doprinosi globalnoj borbi protiv pandemije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Pandemija je ojačala neravnopravnost u razvoju među zemljama, i omogućila je disbalans u gospodarskom oporavku. Istovremeno, nova industrijska revolucija je donijela nove mogućnosti zemljama u razvoju da ostvaruju „skokove“ u razvoju. Uz takvu pozadinu, Xi je prvi put iznio inicijativu o globalnom razvoju, apelirajući da je „razvoj prioritet“, „narod je u centru rada“, da je „za uključenost i opće blagostanje“, da je „rad orijentiran inovacijom“, a dotaknuo se i „harmonijske egzistencije čovječanstva i naroda“, „djelovanja koje kreće akcijom“ itd.

Za doprinos globalnom razvoju, kineska strana nije samo dala koncept već i djeluje. Na primjer, Xi je u obraćanju još jednom obećao da će Kina u naredne 3 godine pružiti dodatnih 3 milijarde dolara kao međunarodnu pomoć, proglasio je da će Kina velikom snagom podržati zeleni razvoj energetike s niskim otpuštenjem ugljičnog dioksida u zemljama u razvoju, i neće graditi nove projekte energije iz ugljena itd.

„Svaki odgovorni političar treba uvjerenjem, hrabrošću i odgovornošću odgovoriti na ispit naše ere, i odgovorno napraviti povijesne odluke.“ Xi je u obraćanju na Općoj skupštini UN-a kroz niz novih prijedloga i mjera jasno prikazao da je Kina dosljedna graditeljica svjetskog mira, doprinositeljica globalnom razvoju, zaštitnica međunarodnog poretka i opskrbitelj javnih dobara, i Kina će svojim novim razvojem doprinijeti svijetu novim mogućnostima. To je povijesni izbor kineske strane, također je njeno obećanje i odgovornost prema svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.