EK: akcijski plan za razvoj socijalne ekonomije

Europska komisija predstavila je akcijski plan koji bi trebao osigurati napredak socijalne ekonomije, koja obuhvaća različita poduzeća, organizacije i pravne subjekte, kao što su socijalna poduzeća, zadruge, društva za uzajamnu pomoć, neprofitne udruge i zaklade.

Organizacije socijalne ekonomije su gospodarski subjekti koji pridaju najveću pažnju socijalnim i ekološkim ciljevima, a većinu dobiti ponovno ulažu u organizaciju ili u rješavanje nekog društvenog pitanja. U Europi ima 2,8 milijuna subjekata socijalne ekonomije u kojima radi 13,6 milijuna ljudi. Ti subjekti rade u nizu različitih sektora i oblika, od usluga skrbi do recikliranja i od zadruga do socijalnih poduzeća. Organizacijama socijalne ekonomije uglavnom se upravlja na participativan način, odozdo prema gore.

Cilj je akcijskog plana učiniti socijalnu ekonomiju vidljivijom i dati veće priznanje njezinu potencijalu i radu koji obavlja.

U razdoblju od 2021. do 2027. Komisija planira povećati potporu na više od 2,5 milijardi eura, koliko je prema procjenama bilo namijenjeno socijalnoj ekonomiji od 2014. do 2020.

EK će, između ostaloga, 2023. godine pokrenuti novu platformu EU-a za socijalnu ekonomiju kako bi osigurala da subjekti iz tog područja mogu na jednom mjestu naći sve potrebne informacije o financiranju sredstvima EU-a, politikama, osposobljavanju i inicijativama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.