Wang Yi: Kina o ukrajinskoj krizi dijeli slične stavove sa zemljama u razvoju

Kina i druge zemlje u razvoju su opravdano zabrinute i dijele slične stavove o trenutnim promjenama u Europi, rekao je u nedjelju kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Navedeno je rekao tijekom zajedničke tiskovne konferencije nakon sastanka s alžirskim ministrom vanjskih poslova Ramtaneom Lamamrom u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui.

“Nedavno sam razmijenio mišljenja s ministrima vanjskih poslova mnogih azijskih i afričkih zemalja. Osjećam kako mnoge zemlje u svijetu, poput Kine, pomno prate razvoj ukrajinske krize i dijele mnogo zajedničkih stavova”, rekao je Wang.

U rješavanju međunarodnih i regionalnih žarišta, rat i sankcije nisu jedine dvije opcije, rekao je, dodajući kako su dijalog i pregovori temeljna rješenja.

Napominjući da se zamah oporavka svjetskog gospodarstva ne smije narušavati, rekao je da će u pozadini pandemije bolesti COVID-19 eskalacija jednostranih sankcija poremetiti globalne industrijske i opskrbne lance.

Wang je također istaknuo prijateljstvo Kine s afričkim zemljama, rekavši kako će Kina, kao dobar brat afričkih zemalja, nastaviti stajati uz Afriku i čvrsto ju podržavati u očuvanju mira i sigurnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.