Zašto je Hrvatska narodna banka odustala od zlatnih rezervi?

U vrijeme kriza, ratova, inflacije – ljudi svoju štednju sele u sigurne luke poput zlata. Cijena mu je u posljednjih godinu dana porasla 20-ak posto.

Mnoge države vole se pohvaliti svojim zlatnim rezervama, a neke su ih čak počele dodatno i kupovati potaknute ratom u Ukrajini. Hrvatska je među zemljama koje više nemaju zlatne rezerve i ne planiraju ih kupovati.

Iz HNB-a podsjećaju da je hrvatska kuna nastala u vremenu kada je zlato već davno izgubilo svoju monetarnu ulogu. Odluka o čuvanju zlatnih rezervi, pa čak i kupnji novih zlatnih poluga, vrlo je često politički ili psihološki motivirana.

– Zlatne poluge nisu dobre pričuve. Dobre su pričuve devizne rezerve koje su stabilne kao što to Republika Hrvatska ima, odnosno HNB ima velike devizne pričuve poput eura i dolara, ustvrdio je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

A hrvatske su međunarodne pričuve od 1999., kada su iznosile oko 3 milijarde eura, do današnjih dana narasle na više od 25 i pol milijardi eura, što je više nego dovoljno za stabilnost kune, platnu bilancu i monetarnu sigurnost zemlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.