Kina odbacila primjedbe britanske ministrice vanjskih poslova o Tajvanu

Kina je u četvrtak odbacila primjedbe britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, koja je rekla kako “postoji stvaran rizik” da Kina dođe do pogrešne ideje koja će rezultirati “katastrofalnim pogrešnim proračunom poput invazije na Tajvan”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na tiskovnoj konferenciji kako su neki visoki britanski dužnosnici u posljednje vrijeme u više navrata naglašavali pitanja vezana za Tajvan, a Kina je uložila službeni prosvjed.

Zhao je još jednom naglasio kako je pitanje Tajvana unutarnja stvar Kine u koju se nijedna vanjska sila nema pravo miješati. “To je temeljna norma međunarodnih odnosa”, dodao je.

Kina se pridržava politike mirnog ponovnog ujedinjenja i principa “jedna zemlja, dva sustava” te će uložiti sve napore kako bi težila perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja, rekao je Zhao.

“Međutim, nikada nećemo sjediti prekriženih ruku i gledati separatističke aktivnosti u cilju ‘tajvanske neovisnosti'”, dodao je glasnogovornik.

“Relevantne primjedbe britanske strane su iznenađujuće samo-pravedne i nedostaje im zdravog razuma”, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.